Clicky


UEFA verbiedt regenboogvlaggen in fanzone Oranje in Boedapest

UEFA verbiedt regenboogvlaggen in fanzone Oranje in Boedapest
27-06-2021 16:19 | Sport | auteur ANP

BOEDAPEST - Bezoekers van de fanzone van de KNVB in Boedapest hebben in aanloop naar de achtste finale van Oranje op het EK tegen Tsjechië hun regenboogvlag moeten inleveren. Beveiligers deden dat op verzoek van de Europese voetbalbond UEFA, die alleen vlaggen met de kleuren van het land toestaat in de fanzone en de Puskas Arena, waar het EK-duel gespeeld wordt. Een woordvoerder van de KNVB heeft dat bevestigd.

Fans van het Nederlands elftal namen regenboogvlaggen mee naar Boedapest uit protest tegen een onlangs ingevoerde antihomowet. Eerder kreeg de UEFA veel kritiek toen de bond het stadsbestuur van München verbood de Allianz Arena tijdens een duel van Duitsland met Hongarije te verlichten in de kleuren van de regenboog. De Duitse doelman Manuel Neuer mocht wel een aanvoerdersband met de kleuren van de regenboog dragen.

De fanzone voorafgaand aan de achtste finale tegen Tsjechië werd door 10.640 overwegend Nederlandse supporters bezocht. Er waren ook fans die wel een regenboogvlag mee de fanzone in kregen. Ook droegen supporters zweetbandjes met kleuren die staan voor vrijheid en diversiteit. Georginio Wijnaldum draagt tijdens de wedstrijd tegen de Tsjechen een aanvoerdersband met de tekst: OneLove, als statement tegen racisme, discriminatie en uitsluiting.