Clicky


Drie medewerkers Artsen zonder Grenzen gedood in Ethiopië

Drie medewerkers Artsen zonder Grenzen gedood in Ethiopië
25-06-2021 20:24 | Buitenland | auteur ANP

AMSTERDAM/ADDIS ABEBA - In de Ethiopische conflictregio Tigray zijn vrijdag drie medewerkers van Artsen zonder Grenzen dood gevonden. Het gaat om een Spaanse noodhulpcoördinator en haar Ethiopische assistent en chauffeur. "Wij veroordelen deze gewelddadige aanval en zijn bijzonder geschokt, verontwaardigd en verdrietig", meldt de hulporganisatie.

Het Ethiopische leger viel het gebied in november binnen om het Tigray Volksbevrijdingsfront (TPLF) aan te pakken en de controle over het gebied terug te krijgen. De TPLF had de noordelijke regio decennia bestuurd, maar Ethiopië wilde er orde op zaken stellen. Militairen uit het buurland Eritrea zijn ook op grote schaal gesignaleerd in het gebied.

Het Ethiopische ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat de TPLF het drietal heeft vermoord en betuigt medeleven. Het zegt verder op Twitter dat militaire begeleiding dergelijke "tragische moorden" kan voorkomen.

Door het conflict dreigt volgens de VN voor 350.000 mensen hongersnood. Het merendeel van de 5,5 miljoen inwoners van Tigray heeft voedselhulp nodig.