Clicky


Vier doden en bijna 160 mensen zoek na instorten flat in Florida

Vier doden en bijna 160 mensen zoek na instorten flat in Florida
25-06-2021 15:09 | Buitenland | auteur ANP/AFP

MIAMI/SURFSIDE - Het dodental door de instorting van een appartementencomplex donderdag ten noorden van Miami is opgelopen naar vier. Burgemeester Daniella Levine Cava van Miami-Dade zei voorts dat het aantal vermisten is opgelopen tot 159. Het is van deze mensen niet bekend of ze in het pand aanwezig waren en nu onder het puin liggen of dat ze er helemaal niet waren.

Veel appartementen aan het strand van Florida zijn niet permanent bewoond. Van 120 personen die eerder als mogelijk in het pand aanwezig werden aangemerkt, is inmiddels vastgesteld dat ze in veiligheid zijn.

Er wordt met man en macht dag en nacht gewerkt aan het ruimen van puin en het zoeken naar slachtoffers. President Joe Biden heeft speciale federale hulp toegezegd aan de autoriteiten in de getroffen plaats Surfside, dat onder Miami-Dade valt. Daar stortte de helft van het appartementencomplex van twaalf verdiepingen 's nachts als een kaartenhuis in elkaar. Inmiddels zijn 37 mensen levend onder het puin vandaan gehaald.

Schadeclaims

De gouverneur van Florida, Ron DeSantis, heeft een bezoek aan Surfside gebracht en een plaatselijke noodtoestand afgekondigd "om alle noodzakelijke middelen te kunnen inzetten". Het is niet bekend waardoor het pand uit 1981 het plotseling begaf.

De eerste schadeclaims zijn volgens plaatselijke media al ingediend en suggereren een oorzaak. De vereniging van eigenaren heeft volgens de klacht nagelaten op te treden, "nadat was vastgesteld dat er reparaties nodig waren in verband met bepaalde bouwkundige kwesties". "Er is geen actie ondernomen en dat heeft de veiligheid van het pand en zijn bewoners in gevaar gebracht". De klagers stellen dat de instorting voorkomen had kunnen worden "met normale onderhoudswerkzaamheden, veiligheidsmaatregelen en toezicht".

Het is niet bekend waarop ze zich baseren. Over de oorzaak van de instorting is niets bekend. De helft van het relatief dure appartementencomplex aan het strand 9 kilometer ten noorden van Miami Beach stortte in enkele seconden helemaal in. Een professor aan de Universiteit van Florida heeft tegen media gezegd dat is vastgesteld dat het pand in de jaren 90 aan het verzakken was. Het zou gaan om 2 millimeter per jaar tussen 1993 en 1999. Maar die verzakkingen kunnen volgens hem op zich niet leiden tot de instorting van het gebouw. Surfside ligt op een smalle strook land die is gescheiden van de kust van het vasteland van Florida.