Clicky

 
Transport Online - AMBER Alert voor vermiste kinderen blijft vooralsnog actief

AMBER Alert voor vermiste kinderen blijft vooralsnog actief

AMBER Alert voor vermiste kinderen blijft vooralsnog actief
24-06-2021 16:53 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Het waarschuwingssysteem AMBER Alert blijft de komende maanden nog in werking. Meldingen van kinderen die zijn vermist of mogelijk in levensgevaar zijn, zouden vanaf 22 juli verspreid worden via Burgernet, een systeem van de politie.

Maar onder druk van de Tweede Kamer stelt demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus de overgang uit. Hij geeft de politie en het bedrijf achter AMBER Alert tot 1 oktober de tijd om te praten over de ontwikkeling van een ander alarmeringssysteem.

JA21 diende donderdag een motie in die op veel steun in de Kamer kan rekenen. Een meerderheid ziet in het stoppen met een succesvol en bekend initiatief dat AMBER Alert is, op dit moment een risico. AMBER Alert verspreidt zich volgens de Kamer snel, heeft een groot bereik en werkt internationaal. De partijen willen een systeem waarin de voordelen van AMBERT Alert behouden blijven. Daarom is een "warme overdracht" belangrijk, aldus een meerderheid. De Kamer vindt dat de opsporing van vermiste kinderen een publieke taak is, die uiteindelijk door de politie kan worden uitgevoerd.

Het contract met Netpresenter, het bedrijf achter AMBER Alert, zou in juli aflopen. Maar het bedrijf verzet zich daartegen en riep het publiek op een protestpetitie te ondertekenen. Toch wilde Grapperhaus het contract niet meer verlengen. De politie zou door de overdracht meer controle krijgen over alle aspecten van de waarschuwingen. Daarnaast is Burgernet volgens hem een stuk goedkoper dan de ongeveer 1 miljoen euro per jaar die AMBER Alert kost.

Burgernet is een netwerk waarvoor mensen zich kunnen aanmelden waarna zij een spraak- of sms-bericht krijgen als er iets gebeurt in hun omgeving, zoals een inbraak, beroving of vermiste personen. Door een technische aanpassing kan de politie hierop nu ook berichten landelijk versturen, eventueel met beeldmateriaal.

Netpresenter stuurt in overleg met de politie per jaar ongeveer één tot drie AMBER Alerts, als een kind vermoedelijk in een levensbedreigende situatie verkeerde, en acht tot tien vermist-kind-meldingen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,104
Diesel1,724

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions