Clicky

 
Transport Online - Rutte zou Hongarije liefst uit de EU zetten

Rutte zou Hongarije liefst uit de EU zetten

Rutte zou Hongarije liefst uit de EU zetten
24-06-2021 13:25 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Premier Mark Rutte zou Hongarije het liefst uit de Europese Unie zetten als het land zich zo blijft opstellen. "Voor mij hebben ze dan niets meer te zoeken in de EU", zei hij bij aankomst op de EU-top in Brussel. Ook al erkent hij dat dat niet zomaar kan worden afgedwongen.

Hongarije ligt hevig onder vuur om een wet die verbiedt dat onder meer onderwijs en media jongeren confronteren met bijvoorbeeld homoseksualiteit en transgenders. Rutte en heel wat collega-leiders willen premier Viktor Orbán daarop donderdag aanspreken en hem overreden om het gewraakte wetsvoorstel in te trekken.

Maar Rutte maakt zich weinig illusies. "Hij is schaamteloos, dus hij gaat ermee door."

Als Hongarije inderdaad geen beterschap toont, past het land volgens Rutte niet langer in de EU. "Ik kan helaas niet in mijn eentje, en zelfs niet met de andere lidstaten, zeggen: jullie moeten eruit. Dat moet stap voor stap, en je hoopt in de tussentijd dat ze zich aanpassen. Maar het langetermijndoel is om Hongarije op dit punt op de knieën te krijgen."

Rutte verwacht niet dat Orbán op zijn schreden terugkeert, omdat die juist in Hongarije applaus krijgt voor zijn LHBTI-vijandige koers. "Dat is het allerergste, het maakt hem alleen maar populairder" in eigen land.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,962
Diesel1,582

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen