Clicky


Oranje treft Tsjechië en ontloopt Frankrijk, Duitsers of Portugal

Oranje treft Tsjechië en ontloopt Frankrijk, Duitsers of Portugal
23-06-2021 20:11 | Sport | auteur ANP

DEN HAAG - "Als je Europees kampioen wil worden, dan moet je iedere tegenstander kunnen verslaan", antwoordde Frank de Boer afgelopen week toen hem naar zijn favoriete tegenstander voor het Nederlands elftal in de achtste finales van het EK werd gevraagd. "Maar toch lijkt het me beter om de nummer 3 van groep F te ontlopen."

De wens van de bondscoach van Oranje is vervuld op de laatste speeldag van de groepsfase. De Boer en zijn spelers stuiten zondag niet op Portugal, Duitsland of Frankrijk in de Puskás Aréna van Boedapest, waar zo'n 55.000 supporters welkom zijn. Tsjechië wordt de volgende opponent van Nederland, en dus niet de gevreesde nummer 3 uit poule F.

Tsjechië eindigde als nummer 3 van groep D, met 3 punten minder dan poulewinnaar Engeland en met een slechter doelsaldo dan Kroatië, dat eveneens 4 punten pakte. Tsjechië versloeg de afgelopen weken Schotland (2-0), speelde gelijk tegen Kroatië (1-1) en verloor nipt van Engeland (0-1). Patrik Schick was de grote man bij Tsjechië in de poulefase. De aanvaller scoorde driemaal, net zo vaak als Georginio Wijnaldum.

Nederlaag

Nederland en Tsjechië troffen elkaar op 13 oktober 2015 voor de elfde en laatste keer. Oranje ging met 2-3 onderuit tijdens een EK-kwalificatieduel in de Johan Cruijff ArenA. Oranje verloor vijf van de elf ontmoetingen met Tsjechië en won er slechts drie. De nederlaag op het EK van 2004 (2-3) werd bekend omdat Dick Advocaat zijn uitblinkende aanvaller Arjen Robben naar de kant haalde. Die wissel heeft de toenmalige bondscoach jaren achtervolgd.

Bondscoach Jaroslav Silhavy van Tsjechië sprak dinsdag na de nederlaag tegen Engeland zijn voorkeur uit voor het Nederlands elftal als tegenstander in de achtste finale. "Dat zeg ik vooral voor onze supporters. Voor hen is het vrij eenvoudig om naar Boedapest te komen", zei hij.

Het Nederlands elftal mag voorlopig niet mopperen over het speelschema van de Europese eindronde. Oranje ontloopt voorlopig de echte toplanden op het EK. Als Tsjechië wordt verslagen zondag, dan wacht op 4 juli in Bakoe een kwartfinale tegen de winnaar van de achtste finale tussen Wales en Denemarken. De halve finales en eindstrijd van de Europese eindronde worden in Londen afgewerkt.