Clicky

 
Transport Online - 7,5 miljoen euro in Noord-Holland van weg naar water

7,5 miljoen euro in Noord-Holland van weg naar water

7,5 miljoen euro in Noord-Holland van weg naar water
23-06-2021 13:36 | Binnenvaart | auteur Redactie

ALKMAAR - Gedeputeerde Staten van Noord-Holland willen 7,5 miljoen euro dat gereserveerd was om de doorstroming van de N508 (Nollenweg) bij Alkmaar te verbeteren, gebruiken om bij te dragen aan een haven bij bedrijventerrein Boekelermeer. De provincie stimuleert hiermee vervoer over het water als milieuvriendelijker alternatief voor vervoer per vrachtwagen.

Haven Boekelermeer

Gemeente Alkmaar heeft plannen om betere havenfaciliteiten bij bedrijventerrein de Boekelermeer (ten zuiden van de Leeghwaterbrug) aan te leggen. Door de haven te ontwikkelen, kunnen vrachtschepen makkelijker het bedrijventerrein bereiken, waardoor goederen sneller te laden en te lossen zijn. Hiermee wordt goederenvervoer via het water aantrekkelijker en is het een goed alternatief voor vrachtwagens op de weg.

Dit heeft als voordeel dat de doorstroming op de A9 verbetert, files afnemen en minder CO2 wordt uitgestoten. Ander bijkomend voordeel van de haven is dat de Leeghwaterbrug N242 minder vaker open hoeft voor schepen die nu gedwongen zijn om te keren in het Kanaal Omval-Kolhorn als zij het bedrijventerrein willen bereiken.

Gedeputeerde Staten stellen daarom voor om 7,5 miljoen euro bij te dragen aan het ontwikkelen van haven de Boekelermeer. Provinciale Staten nemen hierover nog een besluit.

Project N508/Nollenweg

Het bedrag is afkomstig uit een reservering voor werkzaamheden aan de N508 (Nollenweg) aan de oostkant van Alkmaar. Gemeente Alkmaar heeft de provincie gevraagd om een deel van het gereserveerde bedrag anders te besteden en in te zetten voor de ontwikkeling van een haven bij bedrijventerrein Boekelermeer. Voor verbetering van de bereikbaarheid van bedrijventerrein Beverkoog en van de doorstroming op de N508 blijft nog 1,5 miljoen euro beschikbaar.

Bereikbaarheid regio Alkmaar

De provincie heeft sinds 2009 60 miljoen euro vrijgemaakt voor projecten om de bereikbaarheid van Alkmaar te vergroten en de doorstroming te verbeteren (Investeringspakket Bereikbaarheid regio Alkmaar). Denk aan projecten als fietstunnel N244, aansluiting N242/Koelmalaan of maatregelen om de doorstroming op de N242 te verbeteren door files beter te monitoren en matrixborden te plaatsen. Veel van die projecten zijn al uitgevoerd of worden voorbereid.

Foto's

  • Gomes
    Gomes
  • Gomes
    Gomes

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,983
Diesel1,618

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions