Clicky

 
Transport Online - Europese Commissie neemt stappen tegen Hongarije om antihomowet

Europese Commissie neemt stappen tegen Hongarije om antihomowet

Europese Commissie neemt stappen tegen Hongarije om antihomowet
23-06-2021 11:58 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - De Europese Commissie onderneemt actie tegen Hongarije om het land te weerhouden van het invoeren van een anti-LHBTI-wet. Ze dreigt met een procedure die de regering in Boedapest voor het Europees Hof van Justitie kan brengen. "De wet is een schande", zegt commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

De internationale verontwaardiging en de druk op de commissie namen de afgelopen dagen toe. Nederland en dertien andere EU-landen maanden het dagelijks bestuur van de Europese Unie dinsdag om in actie te komen tegen Hongarije. De commissie sprak al eerder haar zorgen uit over de wet, maar wilde die eerst nader beoordelen.

"Ik heb mijn verantwoordelijke Eurocommissarissen geïnstrueerd om een brief te schrijven naar de Hongaarse autoriteiten om onze juridische zorgen uit te drukken", zegt Von der Leyen. "Voordat de wet van kracht wordt."

Omdat de wet officieel nog moet ingaan, kan de commissie nog niet overgaan tot de strafprocedure voor landen die het EU-recht schenden. Maar de brief maakt duidelijk dat dat Hongarije wel boven het hoofd hangt, zegt een woordvoerder van de commissie.

De nieuwe wet, die verbiedt dat bijvoorbeeld scholen, bibliotheken en media jongeren confronteren met onder meer homoseksualiteit en transgender personen, "discrimineert duidelijk", stelt de commissievoorzitter. De wet "gaat in tegen de fundamentele waarden van de EU, de menselijke waardigheid, gelijkheid en de fundamentele mensenrechten".

"We zullen geen concessies doen met deze principes", verzekert Von der Leyen. "Dus ik zal alle bevoegdheden van de commissie inzetten om te waarborgen dat de rechten van alle EU-burgers zijn gegarandeerd. Wie je ook bent en waar je ook woont."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,201
Diesel2,072

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden