Clicky

 
Transport Online - ProRail plaatst 'flitscamera's' bij overwegen

ProRail plaatst 'flitscamera's' bij overwegen

ProRail plaatst 'flitscamera's' bij overwegen
22-06-2021 19:03 | Algemeen | auteur ANP

UTRECHT - ProRail gaat ‘flitscamera’s’ plaatsen bij overwegen. Volgens het spoorbedrijf rijden automobilisten en ander verkeer nog te vaak een spoorwegovergang over wanneer de rode knipperlampen knipperen en de slagbomen sluiten omdat er een trein nadert. ProRail wil deze "levensgevaarlijke acties" een halt toe te roepen. Weggebruikers die zich niet aan de verkeersregels houden kunnen straks altijd een bekeuring verwachten, aldus ProRail.

Bij de camera's worden weggebruikers niet echt geflitst. Het camerasysteem analyseert de beelden en slaat bij een mogelijke overtreding de beelden op. De camerabeelden worden vervolgens bekeken door buitengewoon opsporingsambtenaren. Als een kenteken in beeld komt bij een overtreding, krijgt de bestuurder een bekeuring thuisgestuurd. Om voetgangers en fietsers te controleren, gaan boa's regelmatig herkenbaar en onherkenbaar naar overgangen. Voor automobilisten, motorrijders en vrachtwagens is het boetebedrag 250 euro. Brom- en snorfietsen kunnen bij overtreding rekenen op 170 euro boete.

Het OM en ProRail hebben vanaf 2018 al proefgedraaid met soortgelijke camera’s op twee spoorwegovergangen in Hilversum, waar weggebruikers massaal in overtreding waren. Volgens ProRail is het aantal roodlichtpassages in 2020 met de helft gedaald. Er zijn nu voorbereidingen gestart om op 39 spoorovergangen in 22 gemeenten camera’s op te hangen. Dat zijn plekken waar de verkeersregels relatief vaak worden overtreden en het risico groter is op (bijna) aanrijdingen. De bedoeling is dat de eerste camera in de eerste helft van volgend jaar wordt geplaatst.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,962
Diesel1,582

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen