Clicky

 
Transport Online - RTL Nederland en Talpa gaan fuseren tot een groot mediabedrijf

RTL Nederland en Talpa gaan fuseren tot een groot mediabedrijf

RTL Nederland en Talpa gaan fuseren tot een groot mediabedrijf
22-06-2021 18:56 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - [update 23:15 uur] De Nederlandse mediabedrijven Talpa Network en RTL Nederland gaan samen verder, waardoor tal van commerciële radio- en televisiezenders voortaan onder één dak vallen. Door de fusie moet een sterk mediaconcern ontstaan dat de concurrentie aankan met grote techbedrijven, zo maken de Luxemburgse RTL-moeder en het bedrijf van John de Mol gezamenlijk bekend.

De Nederlandse activiteiten van RTL bestaan onder andere uit de RTL-zenders RTL 4, RTL 5, RTL 7 en RTL Z. Ook weersite Buienradar en streamingdienst Videoland vallen onder RTL Nederland. Talpa is het bedrijf achter tv- en radiozenders als SBS 6, Net5, Veronica en Radio 538.

Talpa krijgt na de samenvoeging met RTL Nederland een belang van 30 procent in dat bedrijf. RTL Group houdt een belang van 70 procent in zijn Nederlandse divisie. De partijen verwachten dat de deal in de eerste helft van volgend jaar afgerond kan zijn. Dat hangt onder andere af van goedkeuring van de mededingingsautoriteiten. De Autoriteit Consument & Markt wil nog niet inhoudelijk ingaan op de fusie en zegt nog geen aanvraag te hebben ontvangen voor het toestaan van de fusie.

RTL Nederland en Talpa waren in 2020 goed voor een omzet van 909 miljoen euro en een operationele winst, dus het resultaat voordat belastingen, rente en afschrijvingen worden afgetrokken, van 84 miljoen euro. Ze verwachten door de fusie tussen de 100 miljoen en 120 miljoen euro aan kostenvoordelen te behalen.

Wat dit voor de werknemers betekent, is nog niet duidelijk. RTL Nederland, met circa zevenhonderd werknemers, laat weten dat beide bedrijven nog blijven doorwerken zoals ze al deden zolang er geen toestemming voor de fusie. Talpa zegt dat het nog te vroeg is voor exacte plannen zolang mededingingsautoriteiten de fusie onderzoeken.

De huidige topman van RTL Nederland Sven Sauvé zal ook na de fusie aan het hoofd staan van het bedrijf. Zijn huidige evenknie bij Talpa, Pim Schmitz, treedt toe tot de raad van commissarissen. Oprichter en eigenaar van Talpa John de Mol zegt dat hij zich na de fusie meer wil richten op het bedenken van nieuwe programma's en formats.

"Ik richtte Talpa Network op om een sterk Nederlands mediabedrijf op te bouwen dat kan concurreren met de groeiende internationale platforms, zodat lokale content behouden blijft. Deze nieuwe stap maakt dat mogelijk, en ik ben blij dat de deal een sterk Nederlands bedrijf vormt dat niet alleen Nederlandse kwaliteitsprogrammering garandeert, maar in staat is om met Amerikaanse en Chinese techspelers te concurreren", verklaart De Mol. "Daarnaast stelt het mij in staat om me weer volledig te richten op datgene wat ik het leukst vind: nieuwe en innovatieve programma's maken en ontwikkelen."

Twee onderdelen van Talpa die tv-programma’s bedenken en produceren gaan dan ook niet mee naar RTL Nederland. Wel sluiten deze bedrijfjes een deal over het uitzenden van die nieuwe programma’s op televisiezenders van RTL en Videoland.

Ook Sauvé benadrukt voor de camera's van RTL Nieuws dat hij typisch Nederlandse programma's belangrijk vindt. "We gaan voor iedere Nederlandse kijker iets aanbieden wat perfect past bij zijn of haar behoeften, daarom kunnen wij niet wachten om deze samenwerking te starten." Hij zei ook dat journalistiek een belangrijke rol blijft spelen binnen RTL Nederland.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,962
Diesel1,582

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen