Clicky

 
Transport Online - 9 maanden cel voor complotdenker voor bedreigende filmpjes

9 maanden cel voor complotdenker voor bedreigende filmpjes

9 maanden cel voor complotdenker voor bedreigende filmpjes
22-06-2021 16:55 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Complotdenker Wouter Raatgever is dinsdag door de politierechter in Den Haag veroordeeld tot een celstraf van negen maanden waarvan drie voorwaardelijk, voor het verspreiden van opruiende en bedreigende filmpjes. Deze zijn onder meer gericht tegen de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, de advocaat van de gemeente en RIVM-directeur Jaap van Dissel.

Raatgever gelooft onder meer in verhalen over vermeende pedonetwerken en rituele kindermoorden in Bodegraven. Deze complottheorieën bespreekt hij - zonder enig bewijs - samen met Micha Kat en Joost Knevel via hun onlineplatform Red Pill Journal. Via dit platform zei Raatgever onder meer dat de gemeente, de advocaat en Van Dissel - "al dan niet als katvanger" schuldig zijn aan het verhullen van kindermisbruik.

Volgens de rechter was de 53-jarige Raatgever de grens van de vrijheid van meningsuiting overgegaan. "Wat u heeft gedaan, gaat alle perken te buiten", aldus de politierechter. "Ook als je heilig overtuigd bent van het kindermisbruik is wat u heeft gedaan niet de oplossing." Er was een onvoorwaardelijke celstraf van negen maanden geëist.

Op de beelden is te zien dat Raatgever de advocaat een doodstraf "belooft" als die niet zou stoppen "met zijn werk". Dat gaat over een kort geding dat vorige week is gevoerd, waarin de gemeente eist dat de drie mannen stoppen met de beschuldigingen. De uitspraak in deze zaak is op 8 juli.

Verder zou Raatgever opruiende berichten hebben verspreid richting RIVM-directeur Van Dissel. In een video van 27 mei riep hij mensen op daags later in actie te komen tegen Van Dissel, op de dag dat hij een prijs zou ontvangen. Na het geluid van een explosie is te horen dat Raatgever zegt: "Dat moeten we gaan doen."

De zitting begon met een kwestie hoe Raatgever aangesproken moest worden, want hij zegt dat hij niet die naam draagt maar een vrij mens is. Hoe hij dan aangesproken wil worden, vroeg de rechter hem. "Mijn vriendin noemt mij schatje, mijn hond blaft naar me." Het voorstel om 'schatje' te zeggen, vond de rechter geen goed idee. Hij besloot Raatgever aan te spreken als 'verdachte'.

Raatgever werd begin juni opgepakt in Siddeburen, op de boerderij van zijn vriendin. Kat en Knevel verblijven in het buitenland en zijn niet aangehouden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,962
Diesel1,582

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen