Clicky

 
Transport Online - Dries van Agt heeft CDA-lidmaatschap opgezegd

Dries van Agt heeft CDA-lidmaatschap opgezegd

Dries van Agt heeft CDA-lidmaatschap opgezegd
21-06-2021 14:07 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Oud-premier Dries van Agt heeft zijn CDA-lidmaatschap opgezegd. In een verklaring schrijft Van Agt dat hij de "onbarmhartigheid van het CDA jegens het Palestijnse volk" niet langer kan verdragen en dat hij het "onbegrijpelijk" vindt dat "het CDA het hoofd blijft afwenden van het immense leed" dat de Palestijnen wordt aangedaan".

Van Agt maakt zich al jaren druk om de Palestijnse zaak. Aanleiding om nu de partij te verlaten zijn "belangrijke moties" die eind mei in de Tweede Kamer in stemming zijn gebracht. Hij hekelt dat zijn partij tegen de moties stemde die opriepen de Palestijnen te ondersteunen. De stem van het CDA was in elf moties bepalend. "Het stemgedrag van de CDA-fractie is mij rauw op het dak gevallen", schrijft hij. "Het gedrag van de CDA-fractie heeft mij diep teleurgesteld en gegriefd. Ik zeg u vaarwel in treurnis."

De moties gingen onder meer over erkenning van de Palestijnse staat, het koloniseren en annexeren van Palestijns grondgebied door Israël in strijd met het internationale recht, het veroordelen van het dodelijke geweld van Israël tegen de bevolking van Gaza, en beëindiging van de Israëlische blokkade van Gaza, schrijft Van Agt in zijn verklaring op The Rights Forum. Deze organisatie is in 2009 opgericht op initiatief van Van Agt.

De CDA-prominent zegt dat hij zich jarenlang heeft ingezet om zijn partij op andere gedachten te brengen "en zijn hart te openen". Maar dat is mislukt. "Ik heb de hoop verloren dat het CDA de kant van het recht, de rechtvaardigheid en de solidariteit met mensen in verdrukking zal kiezen. Ik voel me dan ook vervreemd van mijn partij en voel me er niet meer thuis, en kan nu niet anders meer doen dan mijn lidmaatschap opzeggen.’

CDA-leider Wopke Hoekstra vindt het het besluit van Van Agt "erg jammer", twittert hij. "Mijn vriendschap en contact met hem waardeer ik zeer en dat zal niet veranderen. We blijven ons als partij inzetten voor duurzame vrede in het Midden-Oosten door te werken aan een tweestatenoplossing." Ook oud-premier Jan Peter Balkenende "betreurt het zeer", zei hij op BNR-radio. Zelf zei hij wel altijd lid te zullen blijven. "Ik ben een christen-democraat in hart en nieren", aldus Balkenende.

De 90-jarige Van Agt is al langer kritisch over de manier waarop het CDA naar de Palestijnse kwestie kijkt. In 2017 stemde hij al niet meer op de partij, maar op GroenLinks.

Het CDA verkeert al maanden in zwaar weer door de perikelen met CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, maar daar zegt de oud-premier niets over.

Van Agt was vijftig jaar lid van het CDA en zijn voorloper KVP. Hij was minister-president van 1977 tot 1982 in drie kabinetten.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,942
Diesel1,571

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions