Clicky

 Gevonden lichaam is van Belgische militair Jürgen Conings

Gevonden lichaam is van Belgische militair Jürgen Conings
20-06-2021 14:44 | Buitenland | auteur ANP

MAASMECHELEN - [update 19:20 uur] Het zondag gevonden lichaam in het Belgisch Nationaal Park Hoge Kempen is inderdaad van de voortvluchtige militair Jürgen Conings. Dat hebben de Belgische minister van Defensie Ludivine Dedonder en het federaal parket bevestigd. In de loop van de avond wordt meer informatie naar buiten gebracht.

Eerder werd al het vermoeden uitgesproken dat het lichaam van de 46-jarige man was, die na zijn verdwijning op 17 mei als gevaarlijk werd beschouwd en daarvoor al vanwege extreemrechtse ideeën op de lijst van potentieel gevaarlijke extremisten stond.

Het federaal parket in Brussel meldde eerder dat Conings volgens de eerste onderzoeksresultaten met een vuurwapen zelfmoord heeft gepleegd. Later wordt meer bekendgemaakt over de omstandigheden rond zijn dood. De man had voor zijn verdwijning vuurwapens en munitie meegenomen van zijn werk. De autoriteiten hebben sindsdien twaalf militairen met extreemrechtse sympathieën de toegang tot wapendepots ontzegd.

Virologen

Conings had dreigementen geuit tegen onder meer virologen en de overheid. Met de vondst van zijn lichaam komt er "een einde aan vijf weken van onzekerheid en dreiging", aldus Dedonder. De minister liet weten dat haar medeleven uitgaat naar de familie van Conings. Hij laat een gezin achter.

Dedonder zei ook dat er hard wordt gewerkt om de geconstateerde problemen op haar departement op te lossen. "We zullen alles doen om dergelijke zaken in de toekomst te vermijden en een duidelijk beleid ontwikkelen over hoe om te gaan met extremisme binnen Defensie." De toezichthouder op de inlichtingendiensten komt naar verwachting eind juni met een rapport over de zaak-Conings.

Het lichaam van Conings werd gevonden door Johan Tollenaere, de burgemeester van Maaseik. Hij vertelde aan Belgische media dat hij tijdens het mountainbiken een lijkgeur waarnam op een plek waar weinig mensen komen en vervolgens direct de politie inschakelde. In andere delen van het grote natuurgebied in de Belgische provincie Limburg, grenzend aan Nederland, werd verscheidene keren zonder succes naar Conings gezocht.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,076
Diesel1,896

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats
meer logistieke marktplaats