Clicky


WHO: Delta-variant corona op weg wereldwijd dominant te worden

WHO: Delta-variant corona op weg wereldwijd dominant te worden
18-06-2021 19:30 | Coronavirus | auteur ANP

GENÈVE - De Delta-variant is wereldwijd goed op weg de overheersende variant van het coronavirus te worden, zegt WHO-hoofdwetenschapper Soumya Swaminathan. Dat komt doordat deze mutatie extra besmettelijk is.

De Delta-variant dook dit voorjaar voor het eerst op in India, dat vervolgens met een zeer zware tweede coronagolf worstelde, en werd daarna ook vastgesteld in andere landen. In het 66 miljoen inwoners tellende Verenigd Koninkrijk gaat het nu in 99 procent van alle besmettingsgevallen om de Delta-variant. Een week geleden was dat 90 procent.

Het Verenigd Koninkrijk meldde donderdag ruim 11.000 nieuwe besmettingen, het hoogste aantal sinds februari. De Britse regering zag zich eerder deze maand al genoodzaakt om het opheffen van de lockdown met vier weken uit te stellen. Premier Boris Johnson wil die extra tijd gebruiken om miljoenen mensen een tweede dosis van een coronavaccin te geven zodat ze beter zijn beschermd.

Portugal

Ook in Portugal, waar 10 miljoen mensen wonen, maken de autoriteiten zich grote zorgen over de verspreiding van de Delta-variant. Het land registreerde afgelopen woensdag 1350 nieuwe besmettingen, de grootste stijging in maanden. De meeste coronagevallen worden gemeld in en rond Lissabon. De stad wordt dit weekend afgesloten van de buitenwereld.

In de Russische miljoenenstad Moskou raken ook steeds meer mensen besmet met de Delta-variant. Daar gaat het om bijna 90 procent van de gevallen. De hoofdstad worstelt met een toename van het aantal infecties. Vrijdag werden 9056 nieuwe positieve testen gemeld, een nieuw dagrecord. Moskou heeft daarom de eerder ingevoerde beperkingen verlengd.

Lage vaccinatiegraad Rusland

De autoriteiten in Rusland maken zich ook zorgen over de lage vaccinatiegraad onder de bevolking. Hoewel Russen zich op veel plaatsen gratis kunnen laten inenten, heeft pas zo'n 13 procent van de bevolking dat ook daadwerkelijk gedaan. Dat percentage ligt veel langer dan in veel westerse landen.

Rusland voert sinds donderdag ook de lijst aan van Europese landen met het hoogste officiële dodental door de pandemie. De Russische autoriteiten hebben melding gemaakt van ongeveer 128.000 sterfgevallen door het virus en zitten daarmee net boven het Verenigd Koninkrijk. De Russische statistiekdienst Rosstat hanteert overigens een ruimere definitie en komt uit op zeker 270.000 coronadoden.

Het is niet bekend hoeveel mensen wereldwijd besmet zijn met de Delta-variant. Daarvoor moet extra onderzoek worden gedaan. Dat gebeurt niet in alle landen. In sommige landen, waaronder Nederland, wordt alleen steekproefsgewijs onderzoek gedaan naar virusvarianten.