Clicky


Code oranje van kracht in groot deel Nederland wegens onweer

Code oranje van kracht in groot deel Nederland wegens onweer [+foto's&video]
18-06-2021 17:57 | Weer en Verkeer | auteur ANP

DE BILT - In een groot deel van Nederland geldt code oranje wegens de kans op zware onweersbuien met kans op blikseminslag, meldt het KNMI. Code oranje was al van kracht in Noord-Holland en Zuid-Holland. Daar zijn alle andere provincies bijgekomen, behalve Zeeland, Noord-Brabant en Limburg.

Bij deze buien is er ook kans op lokaal zware windstoten tot 75 kilometer per uur en grote hagelstenen van 2 tot 4 centimeter.

"Tref maatregelen om schade of letsel te voorkomen. Mijd open water en open gebied, schuil niet onder bomen. Volg het weerbericht en waarschuwingen", aldus het KNMI.

Stromschade Leersum

In de Utrechtse plaats Leersum en omgeving zijn tientallen meldingen gedaan van stormschade, meldt de veiligheidsregio. Het gaat onder meer om omgewaaide bomen en afgewaaide dakbedekking.

De veiligheidsregio is aan het bekijken welke meldingen als eerste moeten worden afgehandeld.

Een woordvoerder was niet direct bereikbaar. Op Twitter spreekt iemand van een windhoos die het gebied geraakt zou hebben. "Windhoos in Leersum overal bomen om. Brandweer kan nergens heen, alle wegen geblokkeerd", aldus de twitteraar, die er een foto bij plaatst van een omgevallen boom tegen een huis en een ondergelopen straat.

Een ander laat op het sociale medium weten dat veel bomen zijn afgebroken of omgewaaid.