Clicky

 
Transport Online - AH moet franchisenemers mogelijk alsnog miljoenen betalen

AH moet franchisenemers mogelijk alsnog miljoenen betalen

AH moet franchisenemers mogelijk alsnog miljoenen betalen
18-06-2021 15:00 | Algemeen | auteur ANP

DEN HAAG - Albert Heijn moet mogelijk alsnog miljoenen overmaken naar ondernemers die via een franchisecontract winkels van de supermarktketen exploiteren. De franchiseondernemers voelen zich over een reeks van jaren benadeeld door Albert Heijn-moeder Ahold Delhaize op het gebied van prijzen, bonussen en kosten. In de slepende kwestie oordeelde de Hoge Raad vrijdag dat de zaak opnieuw moet worden behandeld. Albert Heijn zette vanwege de kwestie eerder 17 miljoen euro opzij.

De franchisenemers claimen miljoenen mis te zijn gelopen, waarbij Albert Heijn zich zou verschuilen achter vage begrippen in contracten. De supermarkt moet nu opnieuw tekst en uitleg geven over de werking van het franchisecontract en de financiële afrekening tussen Albert Heijn en het merendeel van zijn franchisenemers over 2008 en de jaren daarna. Bovenop de onjuiste maatstaf bij de beoordeling moet ook een aantal boekhoudkundige begrippen beter worden uitgelegd. Begrippen als 'belastprijs', 'onverdeelde marge' en 'Action Discount Resultaat', waar in de contracten over wordt gesproken, bieden te veel ruimte voor interpretatie.

De ruim 240 ondernemers tekenden eerder bezwaar aan tegen de uitleg van Albert Heijn over het franchisecontract. Het gerechtshof van Amsterdam had het merendeel van die vorderingen van franchisenemers afgewezen. De Hoge Raad is het daar dus niet mee eens.

Albert Heijn zegt het jammer te vinden deze zaak nog niet te kunnen afsluiten. "We gaan het arrest bestuderen en bekijken wat de vervolgstappen zijn", zo klinkt het. De supermarkt benadrukt dat de circa 190 franchisenemers belangrijk voor Albert Heijn zijn. Zij runnen in totaal 267 winkels.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,942
Diesel1,571

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions