Clicky

 
Transport Online - Dolfijnen en schildpadden dood door brandend vrachtschip X-Press Pearl bij Sri Lanka [+foto's]

Dolfijnen en schildpadden dood door brandend vrachtschip X-Press Pearl bij Sri Lanka

Dolfijnen en schildpadden dood door brandend vrachtschip X-Press Pearl bij Sri Lanka [+foto's]
17-06-2021 16:09 | Milieu | auteur ANP/AFP

COLOMBO - Tientallen dolfijnen en schildpadden zijn doodgegaan door een brandend schip dat chemicaliën lekte voor de kust van Sri Lanka. Zeker acht dolfijnen, 48 schildpadden en heel veel kleine vissen spoelden aan op Sri Lankaanse stranden.

De X-Press Pearl brandde twaalf dagen voordat begin juni de brand kon worden geblust, daarna zonk het schip deels. Al die tijd lekte het schip chemicaliën en microplastics die werden vervoerd van India naar Sri Lanka. Milieuorganisaties vreesden meteen voor een grote ecologische ramp.

Milieuminister Anil Jasinghe zei dat de beelden gruwelijk zijn voor de mensen die in de buurt wonen. "De karkassen die kort na de brand aanspoelden hadden brandwonden, veroorzaakt door de intense hitte." Veel schildpadden die de laatste dagen zijn aangespoeld lijken te zijn gedood door de chemicaliën die in het water terechtkwamen. Alle dode dieren worden onderzocht om de doodsoorzaak vast te stellen.

Een blauwe vinvis die ongeveer 400 kilometer ten noorden van de scheepsbrand aanspoelde, is mogelijk ook doodgegaan door de chemische stoffen van het schip. Dat wordt nog onderzocht.

De regering van Sri Lanka wil 33 miljoen euro schadevergoeding van de rederij X-Press Feeders en de lokale politie heeft een onderzoek ingesteld naar de bemanning. Milieuorganisaties hebben de rederij en Sri Lanka aangeklaagd vanwege de ramp.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,942
Diesel1,571

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions