Clicky


Onderzoek: gebruik rijhulpsystemen vergroot verkeersveiligheid

Onderzoek: gebruik rijhulpsystemen vergroot verkeersveiligheid

DEN HAAG - Uit vandaag, donderdag 17 juni, gepubliceerd onderzoek, uitgevoerd door het Data Analytics Centre (DAC) van het Verbond van Verzekeraars, blijkt dat de meeste rijhulpsystemen, ook wel Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) genoemd, bijdragen aan de veiligheid op de weg. Sommige van deze systemen verlagen de kans om betrokken te raken bij een ongeval zelfs met twee derde (circa 67 procent) ten opzichte van auto’s zonder. Het is de eerste keer dat er onderzoek is gedaan met inzet van unieke verkeersveiligheidsdata van verzekeraars.

“De impact op het leven van iemand die zwaar letsel oploopt na een ongeluk is enorm. Letselschadeslachtoffers blijven na een (zwaar) ongeluk soms de rest van hun leven met de gevolgen zitten. Door rijhulpsystemen te gebruiken, kunnen we ervoor zorgen dat er tot wel twee derde minder ongelukken plaatsvinden én kunnen er tot wel de helft minder mensen letsel door een auto-ongeluk oplopen,” aldus algemeen directeur van het Verbond, Richard Weurding. “Ongevallen op de weg kosten de maatschappij bij elkaar nu zo’n 17 miljard euro per jaar, dit cijfer kan flink naar beneden door het gebruik van bepaalde rijhulpsystemen”, aldus Weurding.

Veiligheid op de weg vergroten

De twee systemen die het meest bijdragen aan de veiligheid op de weg zijn de zogeheten ‘Lane Keep Assist’ (LKA) en de ‘Rear Collision Warning’ (RCW), ook wel de ‘achteropkomend-verkeerswaarschuwing’ genoemd. De kans op een ongeval wanneer je ‘Lane Keep Assist’ niet hebt, is tot wel drie keer zo groot. Dit rijhulpsysteem zorgt ervoor dat je binnen de witte belijning op de weg blijft door actief mee te sturen. De ‘achteropkomend-verkeerswaarschuwing’ reduceert de kans op een ongeval met tot wel meer dan 50 procent ten opzichte van automobilisten die dit niet hebben. Bijvoorbeeld door licht- en geluidsignalen te geven als er geremd of uitgeweken moet worden om een aanrijding te voorkomen. Ook het systeem ‘Blind Spot Warning’ (BSW), ook wel ‘dodehoekwaarschuwing’ genoemd, draagt bij aan de verkeersveiligheid en verkleint de kans op een ongeval tot wel circa 33 procent.

Verbond roept overheid op voortouw te nemen

Weurding: “Dit onderzoek levert niet alleen het bewijs dat rijhulpsystemen daadwerkelijk bijdragen aan de verkeersveiligheid, maar laat ook zien hoe belangrijk data is voor een effectief verkeersveiligheidsbeleid.” Hier kunnen zowel consument, de fabrikanten en de overheid hun voordeel mee doen. “We roepen de overheid dan ook op om het gebruik van ADAS die bijdragen aan de verkeersveiligheid aan te moedigen door de uitkomsten van dit onderzoek om te zetten in verkeersveiligheidsbeleid,” zegt Weurding. “En om daarnaast een breder gebruik van relevante data mogelijk te maken om oorzaken van ongevallen te achterhalen. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan geanonimiseerde ziekenhuis-of voertuigdata.”

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,179
Diesel1,956

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions