Clicky

 
Transport Online - Sluipschutters hadden parachutist in stadion al in vizier

Sluipschutters hadden parachutist in stadion al in vizier

Sluipschutters hadden parachutist in stadion al in vizier
16-06-2021 19:35 | Buitenland | auteur ANP

MÜNCHEN - De activist die dinsdag vlak voor het begin van de EK-wedstrijd tussen Duitsland en Frankrijk illegaal landde op het veld van het stadion in München, is ternauwernood aan de dood ontsnapt. Sluipschutters hadden de parachutist al in het vizier genomen, maar de politie zag net op tijd het logo van milieuorganisatie Greenpeace op zijn valscherm. Daarop werd besloten om het vuur op hem niet te openen.

"Als de politie tot de conclusie was gekomen dat het een terroristische aanslag betrof, had hij zijn actie met de dood moeten bekopen", zei de regionale minister Joachim Herrmann. "Sluipschutters hadden hem al op de korrel. Dankzij het logo van Greenpeace leeft hij nog."

De 38-jarige man van Greenpeace scheerde met behulp van een motor op zijn rug rakelings over het publiek en raakte verward in cameradraden. Er kwam wat puin naar beneden, waardoor twee mannen gewond raakten, een 36-jarige Fransman en een 42-jarige Oekraïner. Zij werden met hoofdletsel naar het ziekenhuis gebracht waar ze na medische behandeling weer konden vertrekken.

Noodlanding

De parachutist plofte met een flinke smak op het veld neer, niet ver van de zijlijn. Daarbij raakte hij niet gewond. Hij is na zijn noodlanding gearresteerd, maar inmiddels is hij weer vrij. Hij wordt onder meer verdacht van overtreding van de luchtverkeerswet, het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en van het betreden van verboden terrein.

"De politie van München benadrukt dat er geen enkel begrip is voor dergelijke onverantwoordelijke acties, waarbij mensenlevens aanzienlijk in gevaar zijn gebracht", aldus een verklaring. De Europese voetbalbond UEFA sprak van een "roekeloze en gevaarlijke" daad, terwijl de Duitse voetbalbond (DFB) de actie ook veroordeelde.

Greenpeace verontschuldigde zich en zei dat het niet de bedoeling was dat de man op het veld zou landen, maar dat hij een grote latex bal op het veld moest gooien als protest tegen toernooisponsor Volkswagen en vervolgens weer zou wegvliegen. "Dit protest was niet bedoeld om het spel te verstoren of mensen te verwonden. De acties van Greenpeace zijn altijd vreedzaam en geweldloos. Helaas verliep niet alles volgens plan met deze campagne", aldus de organisatie.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,959
Diesel1,576

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats