Clicky

 
Transport Online - Top Biden - Poetin duurt langer dan 4 uur

Top Biden - Poetin duurt langer dan 4 uur

Top Biden - Poetin duurt langer dan 4 uur
16-06-2021 10:35 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

GENÈVE - De eerste top van de Amerikaanse president Joe Biden en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin duurt naar verwachting langer dan vier uur. Zwitserse media berichten dat de leiders tegen 13.00 uur aankomen in de Villa La Grange aan het Meer van Genève. De Zwitserse president Guy Parmelin ontvangt er eerst Poetin en dan arriveert Biden. Na een kort samenzijn van de drie staatshoofden gaan Biden en Poetin samen met hun ministers van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken en Sergej Lavrov, in gesprek. Daarna begint de top pas echt, als Biden en Poetin zonder hun ministers in beraad gaan.

Zowel Amerikaanse als Russische zegslieden schatten dat de top langer dan vier uur gaat duren. Er staat geen lunch op het programma. Biden kwam dinsdag al in Genève aan en werd ontvangen door de Zwitserse vicepresident. Poetin landt kort voor de top op de luchthaven en gaat zonder officiële ontvangst rechtstreeks naar de villa aan de andere kant van de stad. Er zijn geen persconferenties na afloop, maar verwacht wordt dat de twee leiders wel apart nog een toelichting geven op het onderhoud.

De top vindt plaats op initiatief van de VS en is erop gericht de banden met Rusland aan te halen. De twee landen liggen al langer met elkaar overhoop over verschillende kwesties. Poetin zei onlangs dat de Russisch-Amerikaanse betrekkingen een dieptepunt hebben bereikt sinds de komst van Biden.

Naast de mogelijke terugkeer van de ambassadeurs wordt in Genève gesproken over onder meer de vermeende cyberaanvallen door Rusland, de uitwisseling van gevangenen, het conflict in Oost-Oekraïne en de coronapandemie. In de aanloop naar de top werden de verwachtingen door beide partijen getemperd. Zo zei Biden vooral te willen voorkomen dat de relatie met Rusland verder verslechtert. Mensenrechten kunnen ter tafel komen, maar er zal volgens Zwitserse media niet over bepaalde personen worden gesproken zoals bijvoorbeeld de Russische oppositieleider Aleksej Navalni. Voor zijn vrijlating betoogden dinsdagavond enkele tientallen mensen vlakbij het Meer van Genève.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,349
Diesel2,107

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden