Clicky


 


Werknemers op Schiphol bezorgd over dreigende chaos tijdens zomerdrukte

Werknemers op Schiphol bezorgd over dreigende chaos tijdens zomerdrukte
14-06-2021 12:17 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

SCHIPHOL/UTRECHT - Werknemers op Schiphol maken zich zorgen over een dreigende chaos op de luchthaven als na het versoepelen van de coronaregels het vliegverkeer weer opstart. Het afgelopen jaar zijn veel beveiligers, schoonmakers, afhandelaars en buschauffeurs naar huis gestuurd.

Joost van Doesburg, campagneleider FNV Schiphol: "Er is daardoor niet alleen een potentieel personeelstekort, maar er is ook heel veel ervaring verdwenen. De nieuwe mensen zijn nog onvoldoende getraind om de komende drukte goed te begeleiden."

FNV Schiphol heeft inmiddels de Inspectie SZW gevraagd de arbeidsomstandigheden op de luchthaven te controleren en de Inspectie Leefomgeving en Transport om controles uit te voeren naar de vliegveiligheid. "Door de snel toenemende drukte, het tekort aan (ervaren) personeel en de slechte werkomstandigheden zal het aantal incidenten toenemen en kunnen er vliegonveilige situaties ontstaan", aldus Van Doesburg. FNV wijst op vergelijkbare waarschuwingen van de European Union Aviation Safety Agency (EASA).

De vakbond ziet de dreigende chaos als een gevolg van de steeds verdere race naar beneden en flexibilisering van arbeid op Schiphol. De nieuwste trend daarin is dat mensen niet meer gegarandeerd een 8-urig rooster krijgen, maar een rooster van maximaal 4 uur. Daardoor moeten mensen meer dagen naar Schiphol komen om evenveel uren te maken of meerdere luchtvaartbanen nemen. Dat zorgt voor problemen met het combineren van werk en privé. Van Doesburg: ‘Schiphol lijkt zich niet te bekommeren om het welzijn en de arbeidsomstandigheden van de medewerkers. Als het maar goedkoop kan.’

Om aandacht voor de zorgen over de zomerpiek te vragen, houden medewerkers woensdag 16 juni een actiebijeenkomst op Schiphol. Daar zullen meerdere medewerkers eisen dat er een duidelijk opstartplan van Schiphol komt om chaos te voorkomen, dat nieuwe medewerkers in dienst worden genomen bij de Schipholbedrijven en niet bij uitzendbureaus en dat mensen worden betaald op basis van dienstjaren en ervaring. Tijdens de bijeenkomst is ook het rondreizende Standbeeld voor de Onmisbaren aanwezig.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  Reg: F-GKXZ (MSN 4137)
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,273
Diesel2,090

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions