Clicky

 
Transport Online - Merkel en Biden strijken plooien glad

Merkel en Biden strijken plooien glad

Merkel en Biden strijken plooien glad
12-06-2021 22:53 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

CARBIS BAY - Twee van de machtigste politici op aarde zijn zaterdag op de G7-top in Engeland wat dichter bij elkaar gekomen. De banden tussen de Verenigde Staten en Duitsland zijn "sterker dan ooit", twitterde president Joe Biden na een onderhoud met bondskanselier Angela Merkel in Carbis Bay.

Ook Merkel, die volgende maand na drie jaar weer op bezoek gaat in het Witte Huis, liet zich positief uit. Zij had het over "zeer goede, constructieve en ook zeer levendige discussies" tijdens het beraad van de leiders van de zeven rijke industrielanden en de EU.

Merkel zei dat ze met Biden vooral had gesproken over zijn ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin, komende woensdag in Genève. Ook de NAVO-top van maandag in Brussel en de situatie in Afghanistan rond de terugtrekking van Amerikaanse en andere NAVO-troepen kwamen ter sprake.

China

Op energievlak lijkt de volgens de Amerikanen ongewenste Nord Stream II-gaspijpleiding van Rusland naar Duitsland te kunnen worden afgerond zonder escalatie. Volgens Merkel is een oplossing voor het conflict nabij zolang Oekraïne een rol kan blijven spelen bij het gastransport van Rusland naar Europa.

De houding ten opzichte van China is een ander meningsverschil tussen beide leiders. Biden staat voor een hardere lijn tegen Peking dan Merkel en andere Europese leiders. De Canadese premier Justin Trudeau riep volgens een ingewijde op tot een gezamenlijke aanpak.

Een aanzet daartoe kwam er in de vorm van een alternatief voor het Chinese Belt and Road-initiatief, waarmee Peking in armere landen een voet tussen de deur probeert te krijgen. De G7 heeft nog geen concrete plannen. Het is de bedoeling dat de landen, waaronder ook Japan, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, met geld en ideeën komen voor projecten op het gebied van infrastructuur, klimaat, gezondheid en digitale technologie.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,232
Diesel2,102

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden