Clicky

 
Transport Online - De Vries: CDA-kandidaten niet gevraagd naar voorkeur voor Omtzigt

De Vries: CDA-kandidaten niet gevraagd naar voorkeur voor Omtzigt

De Vries: CDA-kandidaten niet gevraagd naar voorkeur voor Omtzigt
10-06-2021 23:14 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Kandidaten voor de Tweede Kamerlijst van het CDA zijn volgens een voormalige spindoctor van die partij niet gevraagd of ze Pieter Omtzigt of Hugo de Jonge steunen als lijsttrekker. "Dat kan ik met zekerheid zeggen", zegt Jack de Vries, die in de beginfase betrokken was bij de verkiezingscampagne van het CDA, op NPO Radio 1.

Hij reageert daarmee op een memo dat CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft opgesteld, dat donderdag op straat kwam te liggen. Omtzigt vertelt daarin over CDA'ers die hem achter zijn rug om uitschelden en zouden tegenwerken. Ook schrijft Omtzigt dat bepaalde kandidaten naar hun mening over hem werden gevraagd. "En er zijn altijd wel emoties en aanvaringen", zegt De Vries daarover. "Maar stellingen dat mensen gevraagd werd: ben je voor Hugo of Pieter? En dat het een plek op de lijst bepaald zou hebben, daar kan ik echt naar waarheid van zeggen dat het niet aan de orde is. Sterker nog, Pieter had zelf een sterke mening over bepaalde kandidaten."

Omtzigt maakte deel uit van de commissie die het verkiezingsprogramma schreef. Hij is een bekende CDA'er die de strijd om het lijsttrekkerschap nipt verloor van De Jonge. Omtzigt bijt zich als Kamerlid vast in gevoelige dossiers en lag de afgelopen jaren vaak op ramkoers met het kabinet waar zijn eigen partij deel van uitmaakt. Dit heeft ervoor gezorgd dat de christendemocraat al enige tijd met een burn-out thuis zit. Dit maakt de situatie "lastig, gevoelig en pijnlijk tegelijk", zegt De Vries, die jarenlang een belangrijke vertrouweling van voormalig premier Jan-Peter Balkenende was.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,961
Diesel1,752

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions