Clicky

 
Transport Online - Utrecht zet stap naar afsteekverbod vuurwerk voor particulieren

Utrecht zet stap naar afsteekverbod vuurwerk voor particulieren

Utrecht zet stap naar afsteekverbod vuurwerk voor particulieren
10-06-2021 14:49 | Binnenland | auteur ANP

UTRECHT - De gemeente Utrecht wil een verbod op het zelf afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Burgemeester Sharon Dijksma schrijft donderdag in een brief aan de gemeenteraad dat zij na de zomer met een voorstel komt. Samen met de wethouders wil zij "de vuurwerktraditie hervormen".

Het zelf afsteken van vuurwerk hoort daarbij tot het verleden. De burgemeester geeft aan dat er "alternatieve vieringen op buurtniveau" moeten komen.

Het liefst gaat Utrecht nog een stap verder. "Een totaalverbod op het afsteken en verkopen van consumentenvuurwerk voor heel Nederland heeft vanwege de handhaafbaarheid en duidelijkheid nog steeds onze voorkeur. Daarom zetten we samen met Rotterdam, Amsterdam en Den Haag de lobby voor een landelijk consumentenvuurwerkverbod onverminderd voort."

Meerderheid van de inwoners

Niet alleen op het stadhuis zijn mensen het zelf afsteken van vuurpijlen en rotjes beu. De gemeente Utrecht liet een enquête uitvoeren onder bijvoorbeeld inwoners, huisartsen, vuurwerkondernemers en handhavers. Hieruit blijkt dat "een meerderheid van de inwoners een voorkeur heeft voor een jaarwisseling waarin voor het ongelimiteerd afsteken van vuurwerk door particulieren geen plaats meer is". Een aantal mensen vond de afgelopen oud en nieuw saai. Toen gold er een landelijk verbod door de coronamaatregelen.

Na de zomer beslist de gemeenteraad over het voorstel. Een aantal fracties in de gemeenteraad pleit al langer voor een verbod.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,373
Diesel2,102

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden