Clicky

 
Transport Online - 'Extremistische' stichting Navalni wil doorgaan

'Extremistische' stichting Navalni wil doorgaan

'Extremistische' stichting Navalni wil doorgaan
10-06-2021 12:11 | Buitenland | auteur ANP/AFP

MOSKOU - De inmiddels verboden anticorruptiestichting van de Russische politicus Aleksej Navalni zegt niet van stoppen te willen weten. "We werden wakker, lachten met destructieve bedoelingen en gaan in de wetenschap dat we een 'gevaar zijn voor de samenleving' door met onze strijd tegen corruptie", schreef de FBK op Twitter.

De reactie volgde enkele uren nadat een rechtbank in Moskou de stichting en het politieke netwerk van Navalni het stempel "extremistisch" had gegeven. Dat gebeurde na een marathonzitting achter gesloten deuren. Advocaten hadden gevraagd om een openbare zitting en wilden Navalni oproepen als getuige, maar die verzoeken zijn afgewezen.

Medewerkers van de FBK reageerden schouderophalend. "Ik heb mijn vrouw vandaag verteld dat ik nu een extremist ben en me kan misdragen", twitterde topman Ivan Zjdanov van de stichting. "Ik werd wakker als extremist. Ging aan het werk. Voelde me niet anders", schreef onderzoeker Georgi Alboerov op sociale media.

Nieuwe wetgeving

Ondanks de luchtige reacties wordt de uitspraak gezien als een nieuwe klap voor de oppositie in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van september. Het Russische parlement heeft nieuwe wetgeving doorgevoerd die het mogelijk maakt om aanhangers van extremistische groepen te weren uit de politiek. Dat betekent dat medestanders van Navalni straks aan de zijlijn kunnen staan.

De uitspraak van de rechter leidde tot internationale kritiek. Toch zeggen Russische aanklagers dat de beweging van Navalni wel degelijk extremistisch is. Het zou die aanduiding verdienen omdat het volgens de autoriteiten de samenleving destabiliseert, haat zaait tegen overheidsmedewerkers en minderjarigen betrekt bij "illegale activiteiten".

Filmpjes op YouTube

De stichting van Navalni deed onderzoek naar corruptie en zelfverrijking binnen de Russische elite. De organisatie publiceerde daar filmpjes over op YouTube die vaak miljoenen keren zijn bekeken. Het politieke netwerk van de activist probeerde kiezers ondertussen 'slim' te laten stemmen op de kandidaten met de beste kaarten om politici te verslaan van pro-Kremlinpartij Verenigd Rusland.

Navalni, die zelf in een strafkolonie zit, reageerde op de uitspraak via een mededeling op Instagram. Hij erkende dat zijn aanhangers hun werkwijze nu moeten aanpassen. "Maar we blijven vasthouden aan onze doelen en ideeën. Dit is ons land en ons enige land."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,089
Diesel1,753

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions