Clicky


 


Vleesverwerker JBS betaalde 11 miljoen euro na cyberaanval

Vleesverwerker JBS betaalde 11 miljoen euro na cyberaanval
10-06-2021 09:48 | Buitenland | auteur ANP

CHICAGO - De Amerikaanse tak van vleesverwerkingsbedrijf JBS heeft 11 miljoen euro losgeld betaald na een cyberaanval die begin juni een aanzienlijk deel van de Amerikaanse vleesverwerkingsindustrie stillegde. Dat meldt topman Andre Nogueira van het van oorsprong Braziliaanse bedrijf in een verklaring. "Dit was een zeer moeilijke beslissing om te nemen voor ons bedrijf en voor mij persoonlijk", zegt Nogueira over het losgeld. "We waren echter van mening dat deze beslissing moest worden genomen om mogelijke risico's voor onze klanten te voorkomen."

Door de cyberaanval lagen de Amerikaanse slachterijen enkele dagen plat en ook vleeswerkingsfabrieken in Australië kwamen stil te liggen. De aanval met ransomware is waarschijnlijk afkomstig van een uit Rusland opererende criminele organisatie. Volgens de The Wall Street Journal zijn de hackers betaald met de cryptocurrency bitcoin.

De hackaanval kwam niet lang na een grote cyberaanval tegen het Amerikaanse Colonial Pipeline. Door die hack moest een belangrijke oliepijplijn tijdelijk worden platgelegd, waardoor er tekorten aan benzine bij tankstations ontstonden en de brandstofprijzen flink stegen. Ook hier worden Russische hackers verdacht.

Inmiddels is 2,3 miljoen dollar losgeld van de hack op de oliepijplijn teruggevonden door het Amerikaanse ministerie van Justitie. Het ministerie gaat onderzoeken naar aanvallen met ransomware een vergelijkbare prioriteit geven als terrorisme, aldus een woordvoerder vorige week.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,267
Diesel2,090

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats