Clicky

 
Transport Online - Rechter Rusland: anticorruptiestichting Navalni is extremistisch

Rechter Rusland: anticorruptiestichting Navalni is extremistisch

Rechter Rusland: anticorruptiestichting Navalni is extremistisch
09-06-2021 23:28 | Buitenland | auteur ANP/AFP/RTR

MOSKOU - De bekende anticorruptiestichting FBK van de gedetineerde Russische oppositieleider Aleksej Navalni is extremistisch en daarmee illegaal. Dat oordeelde een rechter in Rusland. Aanklagers hadden aangedrongen op maatregelen tegen het belangrijke politieke netwerk van Navalni, omdat de groep een opstand zou beramen met steun uit het Westen.

Dat de organisatie als extremistisch zou worden bestempeld, werd al verwacht. De FBK had zich onlangs al ontbonden, om zo te voorkomen dat medewerkers worden vervolgd. De FBK publiceerde regelmatig over (vermeende) corruptie in alle lagen van de overheid. De zaak tegen de stichting werd achter gesloten deuren behandeld.

De rechtbank oordeelde ook dat Navalni's regionale netwerk van politieke kantoren extremistisch is. Dit netwerk ontbond zichzelf in april, vlak voordat het door de Russische financiële waakhond op de lijst van verboden organisaties werd geplaatst. De kantoren zijn niet allemaal dicht, maar zullen niet meer opereren onder de vlag van Navalni. Ze gaan in veel gevallen verder als onafhankelijke organisaties met hun eigen leiders.

Navalni ontkent alle beschuldigingen en ziet de acties tegen hem en zijn organisaties als pogingen van de Russische machthebbers om de oppositie uit te schakelen. Na het vonnis van de rechter liet hij op sociale media weten zich niet "terug te trekken" en door te willen gaan met de strijd tegen corruptie. De oppositieleider zit een celstraf van 2,5 jaar uit vanwege een veroordeling in een eerdere fraudezaak, die volgens hem eveneens politiek gemotiveerd was.

Het bestempelen van de organisaties als extremistisch heeft een politieke achtergrond, stellen ook waarnemers. In de aanloop naar de parlementsverkiezingen in september heeft het parlement wetgeving aangenomen die leden en sponsors van als extremistisch bestempelde groeperingen verbiedt deel te nemen aan de stembusronde. Zo moet worden voorkomen dat de oppositie een kans maakt om de inmiddels zeer onpopulaire regerende partij Verenigd Rusland te verslaan.

De wet sluit niet alleen belangrijke figuren binnen Navalni's organisaties uit van deelname aan de verkiezingen, maar bijvoorbeeld ook burgers die in het verleden hun steun hebben uitgesproken aan de FBK door een klein bedrag te doneren. Navalni's organisaties in Rusland hebben nu dezelfde status als onder meer Islamitische Staat (IS) en al-Qaeda.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,083
Diesel1,745

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats