Clicky


Geblesseerde Van de Beek mist EK, geen vervanger bij Oranje

Geblesseerde Van de Beek mist EK, geen vervanger bij Oranje
08-06-2021 11:45 | Sport | auteur ANP

ZEIST - Donny van de Beek moet het EK voetbal vanwege een blessure aan zich voorbij laten gaan. Bondscoach Frank de Boer roept geen vervanger op voor de middenvelder van Manchester United. De EK-selectie van het Nederlands elftal bestaat daarom uit 25 spelers.

Van de Beek (24) speelde negentien interlands voor Oranje. Zijn laatste optreden was in maart in de met 7-0 gewonnen WK-kwalificatiewedstrijd tegen Gibraltar. Als invaller nam Van de Beek toen de zesde treffer voor zijn rekening. Oranje opent het EK zondag in Amsterdam tegen Oekraïne en speelt daarna in groep C tegen Oostenrijk (17 juni) en Noord-Macedonië (21 juni).

De middenvelder trainde maandag samen met Matthijs de Ligt (liesklachten) al apart van de groep. Van de Beek zat zondag op de tribune in Enschede bij de oefeninterland tegen Georgië (3-0). Hij viel samen met De Ligt en Cody Gakpo buiten de wedstrijdselectie van 23 spelers.

Positieve coronatest

Eerder viel doelman Jasper Cillessen al af als gevolg van een positieve coronatest. De Boer haalde AZ-keeper Marco Bizot als vervanger bij de groep.

Van de Beek verhuisde vorig jaar van Ajax naar Manchester United. Hij zat in zijn eerste seizoen in Engelse dienst vooral op de bank. In de Premier League kwam Van de Beek tot negentien wedstrijden, waarvan slechts vier als basisspeler. Hij maakte één doelpunt in de Engelse competitie. In de Europa League bereikte Manchester United de finale, maar daarin was Villarreal via strafschoppen te sterk. Van de Beek bleef in Gdansk de hele wedstrijd op de bank zitten.

Rond de dynamische middenvelder was nogal wat te doen toen De Boer eind vorige maand zijn EK-selectie presenteerde. De bondscoach verdedigde op de persconferentie zijn keuze voor Van de Beek door te zeggen dat die dit seizoen wel 4000 minuten had gemaakt bij ManUnited. De Boer had echter in de verkeerde kolom op zijn lijst gekeken, want in werkelijkheid waren dat er nog geen 1500.