Clicky


Schrijver A.L. Snijders overleden

Schrijver A.L. Snijders overleden
07-06-2021 14:34 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Schrijver A.L. Snijders is maandagochtend plotseling overleden, 83 jaar oud. Dat meldt AFdH Uitgevers. Snijders is een pseudoniem van Peter Cornelis Müller. Hij schreef vele honderden korte verhalen.

Snijders won in 2010 de Constantijn Huygens-prijs. De jury stelde destijds dat Snijders zelfs de kortste tekst grote blijvendheid wist te verlenen. "Alle ballast is weg uit zijn teksten, die meestal niet langer zijn dan een pagina in druk en heel vaak aanmerkelijk korter", aldus dat college verder.

De auteur publiceerde vanaf de jaren 80 columns in verschillende kranten. Rond 2002 begon hij te werken aan het 'zkv'. De afkorting van het 'zeer korte verhaal' had hij zelf bedacht. "Als een roman een boom is, zou je een bundel zkv's een berg takjes kunnen noemen", zei hij er zelf eens over.

In 2006 kwam de eerste bundel met meer dan driehonderd zkv's uit, getiteld Belangrijk is dat ik niet aan lezers denk. Dat werd al uitgegeven door AFdH, een uitgeverij die speciaal werd opgericht om het werk van Snijders te kunnen uitgeven. Snijders publiceerde bij AFdH Uitgevers twaalf bundels zeer korte verhalen. Ook werkte hij voor de VPRO Gids. Tevens las hij verhalen voor op de radio.

De in Amsterdam geboren A.L. Snijders was ook leraar Nederlands. Zijn debuut als auteur maakte hij in 1992 met Ik leef aan de rand van de wereld.