Clicky

 
Transport Online - 'Dierenartsen NVWA op vingers getikt vanwege vervoer zieke varkens'

'Dierenartsen NVWA op vingers getikt vanwege vervoer zieke varkens'

 'Dierenartsen NVWA op vingers getikt vanwege vervoer zieke varkens'
04-06-2021 18:54 | Transport | auteur ANP

DEN HAAG - Voor het eerst zijn dierenartsen van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) op de vingers getikt door het zogenoemde Veterinair Beroepscollege wegens bepaalde transporten met varkens. Dat meldt vrijdag dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights, dat spreekt van een "historische overwinning".

Het gaat om vijf transporten van varkens van Nederland naar België in 2016 en 2017. De dierenartsen gaven toestemming voor het vervoer, maar het beroepscollege oordeelt dat dat niet had gemogen. Er zaten varkens tussen die pijn leden, mank liepen of abcessen hadden. Daarmee overtraden de artsen de zogenoemde Wet dieren en de transportvoorschriften, aldus Animal Rights. De betreffende dierenartsen hebben een waarschuwing gekregen.

Omdat de dierenartsen zeiden dat ze slechts werkinstructies volgden, vreest Animal Rights dat er sprake is van een structureel probleem. "De uitspraak is helder, maar wij zijn hiermee op het topje van de ijsberg gestuit", aldus advocaat Marco van Duijn.

Animal Rights denkt met de uitspraak van het college "misstanden bij het vervoeren van dieren gerichter aan te kunnen pakken en voorkomen dat de NVWA zich boven de wet verheven voelt".

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,945
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions