Clicky

 
Transport Online - Celstraf voor motorongeluk waarbij passagier zwaargewond raakte

Celstraf voor motorongeluk waarbij passagier zwaargewond raakte

Celstraf voor motorongeluk waarbij passagier zwaargewond raakte
04-06-2021 16:37 | Ongevallen | auteur Redactie

ARNHEM - De rechtbank veroordeelt een 28-jarige man uit Velp tot een gevangenisstraf van één jaar. Daarbij mag de man drie jaar lang geen motorrijtuig besturen. De man veroorzaakte met zijn motor een ongeluk waardoor zijn passagier zwaar gewond raakte. 

Op 9 januari 2019 aan het begin van de avond maakte de man, over een afstand van ten minste 32 meter, een zogenaamde wheelie in Arnhem. De motor reed alleen nog op het achterwiel, waardoor deze niet of nauwelijks meer te besturen was. Bij deze manoeuvre botste de motor met een afslaande auto. De passagier die achterop zat kwam met zijn been tegen de auto aan en viel. Hierdoor raakte de passagier zo zwaargewond dat uiteindelijk zijn onderbeen is geamputeerd. De man reed na het ongeluk door en liet zijn passagier in een hulpeloze toestand achter. 

De man probeerde vanaf het begin zijn betrokkenheid bij het ongeval te verdoezelen. Zo verklaarde de man verklaarde de motor de hebben uitgeleend. Dit vindt de rechtbank ongeloofwaardig, omdat hij er geen details over kon vertellen. Ook is hij meerdere keren niet op de zitting verschenen, zelfs toen hij daartoe verplicht was. Toen de man uiteindelijk wel aanwezig was, schoffeerde hij het slachtoffer door hem af te schilderen als een leugenaar.

De man reed zeer onvoorzichtig en het is zijn schuld dat het ongeval plaatsvond. De medische en psychische gevolgen voor de passagier, een neef van de man, zijn zeer ernstig en ingrijpend. De rechtbank neemt het de man zeer kwalijk dat hij op geen enkele wijze verantwoordelijkheid neemt voor zijn gedrag en de gevolgen daarvan. Daarbij houdt de rechtbank er rekening mee dat de man de motor bestuurde terwijl zijn rijbewijs was ingenomen en hij al meerdere keren veroordeeld is voor verkeersmisdrijven. Waardoor er volgens de rechtbank sprake is van een patroon.

De rechtbank houdt bij het bepalen van de straf rekening mee dat het gaat om drie ernstige vergrijpen: het veroorzaken van het ongeluk, het verlaten van de plaats van het ongeval en het rijden terwijl zijn rijbewijs was ingenomen. De ernst van de vergrijpen, de onverantwoordelijke en onverschillige houding van de man en zijn strafblad maken dat de rechtbank alleen een gevangenisstraf van één jaar passend vindt. Deze gevangenisstraf is hoger dan de eis van de officier van justitie, die zes maanden cel eiste.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,104
Diesel1,724

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions