Clicky

 
Transport Online - Ernst Kuipers: we komen later uit de coronagolf dan vorig jaar

Ernst Kuipers: we komen later uit de coronagolf dan vorig jaar

Ernst Kuipers: we komen later uit de coronagolf dan vorig jaar
02-06-2021 17:01 | Coronavirus | auteur ANP

ROTTERDAM - Nederland is op weg naar het einde van de huidige coronagolf, maar dat gebeurt later dan vorig jaar, mede doordat we ons minder goed aan de coronamaatregelen hebben gehouden. Dat zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). "We lopen ten opzichte van vorig jaar een week of drie achter. Dat heeft misschien te maken met kouder weer, maar ook met het feit dat de naleving van de forse set maatregelen heel anders was. Vorig jaar kwamen we uit de golf door strakke maatregelen die pas versoepeld werden toen het echt voorjaar werd. Nu zijn we aan het versoepelen gegaan toen de aantallen nog hoog waren", aldus Kuipers.

Ziekenhuizen lopen de laatste weken leeg. Het aantal opgenomen coronapatiënten daalt snel en zal voorlopig ook blijven dalen. Over een paar weken liggen er waarschijnlijk zo'n 500 coronapatiënten in de ziekenhuizen (nu bijna 1200), van wie ongeveer 200 op de intensive cares (nu ruim 400). Dat heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) berekend. Die afname komt voor een deel doordat de temperaturen nu stijgen, maar is ook te danken aan vaccinatie. Kuipers: "Als we naar de derde golf kijken, kunnen we zeggen dat 80-plussers die golf niet meegemaakt hebben. Die hebben we niet gezien op de spoedeisende hulp. Dat was absoluut het effect van vaccinaties. Het prikken is daarna rap doorgegaan, en daar krijgen we nu een seizoenseffect bij."

Kuipers verwacht dat de ziekenhuizen een redelijk rustige zomer voor de boeg hebben, qua corona. In totaal liggen er dan minder dan 100 coronapatiënten in de ziekenhuizen, van wie ongeveer 20 op de intensive cares, is de verwachting. Die cijfers zijn vergelijkbaar met vorig jaar. Wanneer de zomer plaatsmaakt voor de herfst, zal het aantal opnames wel weer oplopen. "Maar dat staat of valt met de vaccinatiegraad. Met waar we nu op afstevenen, mogen we hopen dat we geen forse golf krijgen. Maar er komt wel weer een klein golfje, we moeten rekening houden met enige opleving."

Intensive cares

Over de komende versoepelingen maakt Kuipers zich geen zorgen. Maar of het in september mogelijk is de laatste maatregelen los te laten, zoals het dragen van mondkapjes en de 1,5 meter afstand, daarover twijfelt hij nog. "Je moet eerst zien welke vaccinatiegraad je dan bereikt hebt en wat de binnenkomst van nieuwe varianten betekent, om aan de hand daarvan te bekijken welke vrijheden we ons kunnen veroorloven."

Het coronavirus zal in elk geval niet verdwijnen en daarom moet de capaciteit van de intensive cares worden uitgebreid. Onder normale omstandigheden hebben de ic-afdelingen 1150 bedden beschikbaar, de afgelopen tijd waren dat er 1450. Het is inmiddels weer iets teruggeschroefd, maar Kuipers houdt er rekening mee "dat je dergelijke capaciteit weer nodig hebt. Dat is beduidend meer dan vroeger. We hebben structureel meer ic-bedden nodig doordat Covid-19 blijft."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,008
Diesel1,960

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden