Clicky

 
Transport Online - MV X-Press Pearl al deels gezonken na brand [+foto's&video]

MV X-Press Pearl al deels gezonken na brand

MV X-Press Pearl al deels gezonken na brand [+foto's&video]
02-06-2021 13:55 | Incidenten | auteur ANP

COLOMBO - Het uitgebrande vrachtschip MV X-Press Pearl is deels gezonken voor de kust van Sri Lanka. Door het branden en lekken van chemicaliën en plastic is de natuurschade enorm, aldus de marine. Maar door lekkende olie in de tanks wordt het mogelijk een nog grotere milieuramp. De olie stroomt nu al het water in.

De scheepsbrand werd maandag na dertien dagen geblust. Het schip vervoerde allerlei chemicaliën en plastic. Veel daarvan is in het water terechtgekomen en de nabijgelegen stranden liggen vol met microplastics. Bij het blussen van de brand op de MV X-Press Pearl hielp het Nederlandse SMIT Salvage.

De achterkant van het schip is al volledig onder water verdwenen en rust op de bodem van de zee op 22 meter diep. De boeg drijft nog. De marine was samen met SMIT begonnen het schip te verplaatsen naar dieper water, maar dat is gestopt, omdat het schip te onstabiel is. Dat is deels gekomen door de grote hoeveelheden water die zijn gebruikt om de brand te blussen.

Het schip moest verplaatst worden om de ecologische gevolgen van het dreigende grote olielek voor de Sri Lankaanse kust te beperken. Het land heeft al voorzorgsmaatregelen genomen om te voorkomen dat nabijgelegen baaien worden vervuild door het lekken van olie.

Sri Lanka is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de brand. De drie bemanningsleden van het schip met de hoogste rang, twee Russen en een Indiër, mogen het land niet verlaten tot het onderzoek is afgerond. De roep om vervolging wordt steeds luider in Sri Lanka, nu vissers hun inkomsten zien verdwijnen door de vervuiling van het water.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,962
Diesel1,582

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen