Clicky

 
Transport Online - Experts Nederlandse SMIT doen onderzoek aan boord MV X-Press Pearl

Experts Nederlandse SMIT doen onderzoek aan boord MV X-Press Pearl

Experts Nederlandse SMIT doen onderzoek aan boord MV X-Press Pearl
01-06-2021 16:29 | Buitenland | auteur ANP/AFP

COLOMBO - Na een grote brand aan boord van een vrachtschip wordt in Sri Lanka gevreesd voor een milieuramp. Stranden in de eilandstaat zijn bezaaid met microplastics. Het vuur op de MV X-Press Pearl is inmiddels geblust en experts van het Nederlandse bedrijf SMIT hebben onderzoek gedaan aan boord.

Op het 186 meter lange containerschip brak op 20 mei brand uit. Het vuur verwoestte veel van de ongeveer 1500 containers aan boord. Het kostte dertien dagen om de vlammen met hulp van SMIT te blussen. De marine zegt dat delen van het schip nog te heet zijn voor een volledig onderzoek.

De autoriteiten maken zich ondertussen grote zorgen over de schade aan het milieu. De MV X-Press Pearl had allerlei chemicaliën aan boord, evenals 28 containers met plastic. Een groot deel van die lading belandde in zee. Sri Lanka stelde daarom in het gebied uit voorzorg een visverbod in.

Het hoofd van de Sri Lankaanse milieudienst zei dat nog wordt gekeken hoe groot de milieuschade precies is, maar experts slaan al alarm. "Het is een milieuramp", zei een zeebioloog tegen The Washington Post. Ze sprak de vrees uit dat de plasticdeeltjes worden meegevoerd door de stroming, met grote schade aan flora en fauna tot gevolg.

Foto's

 • N. van Leeuwen Transport
  N. van Leeuwen Transport
 • J.Roeland
  VAN BREE
 • J.Roeland
  D.V.M. Transport
 • J.Roeland
  VAN DER MOST

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,962
Diesel1,582

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen