Clicky

 
Transport Online - Hof wijst claim nabestaanden treinkapers De Punt af

Hof wijst claim nabestaanden treinkapers De Punt af

Hof wijst claim nabestaanden treinkapers De Punt af
01-06-2021 14:33 | Algemeen | auteur ANP

DEN HAAG - De Nederlandse staat handelde niet onrechtmatig bij het doodschieten van twee treinkapers bij de Punt in 1977. Nabestaanden van de twee kapers Max Papilaja en Hansina Uktolseja hadden via de rechter een claim ingediend. Deze is dinsdag door het hof in Den Haag in hoger beroep wederom afgewezen.

Papilaja en Uktolseja kaapten samen met zeven andere Molukse jongeren een trein met meer dan vijftig inzittenden bij De Punt in Drenthe. Zij deden dat omdat ze zich in de steek gelaten voelden door de Nederlandse overheid, die de Molukkers een eigen staat in het vooruitzicht had gesteld.

Op 11 juni 1977 maakten mariniers en de luchtmacht met geweld een einde aan de treinkaping, die toen al drie weken duurde. Bij die bevrijdingsactie, op last van de Staat, kwamen twee gegijzelde passagiers en zes kapers om het leven. Volgens de familie van Papilaja en Uktolseja werden de twee van dichtbij geëxecuteerd.

De Staat heeft altijd met klem ontkend dat er sprake was van executies en onrechtmatig toegepast geweld. Het hof is het daarmee eens. "Het was een chaotische situatie in de trein en het zicht was slecht." De rechter zei dat mede hierdoor en omdat het al lang geleden is, niet meer exact te herleiden is wat er in 1977 gebeurde. "Er blijft onzekerheid bestaan. Bij twijfel kunnen de vorderingen niet toegewezen worden."

De rechtbank oordeelde in juli 2018 ook dat het gebruikte geweld niet onrechtmatig was. De rechtbank bepaalde dat de mariniers in de "achteraf gezien onjuiste, maar oprechte en daarom verschoonbare" veronderstelling waren dat het geweld nodig was. De nabestaanden van de kapers gingen daarop in hoger beroep.

Advocaat Liesbeth Zegveld liet direct na afloop namens de nabestaanden weten erg teleurgesteld, verbaasd en boos te zijn. "Het handelen van mariniers wordt hiermee niet getoetst en dat is toch een vrijbrief om te doden." Militair optreden gaat hiermee voorbij aan de rechtelijke toetsing en de rechtstaat, vindt ze. "Hansina had 44 verwondingen, hoe kan je zeggen dat dat proportioneel is."

Er zijn nu nog vervolgstappen mogelijk, bij de Hoge Raad of het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, maar Zegveld weet nog niet of haar cliënten dat willen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,951
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats