Clicky


Tientallen meldingen over scholen die niet volledig open willen

Tientallen meldingen over scholen die niet volledig open willen
31-05-2021 16:02 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De Inspectie van het Onderwijs heeft al tientallen meldingen gekregen over middelbare scholen die niet van plan zijn om deze of volgende week hun deuren weer volledig te openen. "Het merendeel komt van ouders die zich zorgen maken omdat de school van hun kind nog niet helemaal open wil", zegt een woordvoerder van de inspectie. Die gaat in zulke gevallen eerst in gesprek met de schooldirectie.

"We gaan na in hoeverre sprake is van overmacht, want dat zou natuurlijk kunnen." Als bijvoorbeeld een groot deel van het personeel ziek thuiszit, kan een school niet aan het onmogelijke worden gehouden. "In de gesprekken benadrukken we dat fysiek onderwijs belangrijk is voor het sociale welzijn van de leerlingen én voor de kwaliteit van het onderwijs", zegt de woordvoerder. Hoeveel scholen volgende week nog niet tot volledige heropening willen overgaan, is vooralsnog onbekend. Ook de VO-Raad, die de belangen van het voorgezet onderwijs behartigt, heeft daar geen overzicht van.

De inspectie komt niet alleen in actie als ouders zich melden. Ook berichten in nieuwsmedia of op sociale media kunnen daartoe aanleiding zijn, zegt de woordvoerder. Hij wilde nog niet ingaan op de vraag wat de inspectie doet als gesprekken met schooldirecties niet het gewenste resultaat hebben.

Deze week mogen scholen weer iedere dag al hun leerlingen ontvangen. Vanaf volgende week maandag is dat verplicht. Scholieren hoeven geen 1,5 meter meer van elkaar vandaan te blijven. Ze moeten die afstand wel houden tot het personeel. Door zoveel mogelijk leerlingen en leerkrachten twee keer per week een preventieve coronatest te laten doen, hoopt het kabinet de veiligheid te vergroten.

Een deel van de scholen ziet het niet zitten om weer helemaal open te gaan. Bijvoorbeeld omdat ze zich zorgen maken om coronabesmettingen, twijfels hebben bij de uitvoering van het massaal zelftesten of het te veel onrust vinden geven om aan het einde van het schooljaar nog grote veranderingen door te voeren. Wat de reden ook is, als ze dicht blijven moeten ze daarvan melding doen bij de inspectie, zegt de woordvoerder.

Ook de Algemene Onderwijsbond (AOb) is zeer kritisch op het kabinetsbesluit. De bond denkt dat niet valt te garanderen of genoeg leraren en scholieren zelftesten zullen doen. Het Outbreak Management Team (OMT) heeft twee keer per week testen een voorwaarde genoemd voor de heropening. Onderwijsminister Arie Slob vindt dat de risico's al voldoende zijn ingeperkt als de helft van de leerlingen en docenten daar gehoor aan geeft.

Slob wees er eerder ook op dat de vaccinatiegraad toeneemt. "Veel oudere en kwetsbare leraren zijn momenteel al gevaccineerd, als ze dat wilden", zei hij. Het kabinet heeft geen gehoor gegeven aan de vele verzoeken van onderwijsorganisaties om leerkrachten met voorrang te vaccineren. De AOb raadt onderwijspersoneel dat zich onveilig voelt dat aan te kaarten bij de werkgever én bij de medezeggenschapsraad. Ze kunnen volgens de bond een beroep doen op de Arbowet, die een veilige werkplek garandeert.