Clicky


Advocaten in proces rond Martien R. trekken zich terug

Advocaten in proces rond Martien R. trekken zich terug
27-05-2021 11:27 | Binnenland | auteur ANP

DEN BOSCH - In het veelbesproken proces rond vermeend wapen- en drugshandelaar Martien R. hebben drie advocaten donderdag de verdediging neergelegd. Ze willen hun cliënten niet meer verdedigen, zeiden ze bij de rechtbank in Den Bosch.

Die beslissingen vloeien voort uit de beslissing van veertien van de vijftien verdachten om het proces verder te boycotten. Ook veel advocaten namen dat besluit. Onder hen acht raadslieden van het kantoor van advocaat Jan-Hein Kuijpers van de hoofdverdachte. De twee advocaten van Frank L. en die van Driekus N. legden de verdediging donderdag neer. Frank L. wil een andere advocaat, N. hoeft dat niet, liet hij weten.

De rechtbank besloot de zaak tegen de vermeende wapenhandelaar L. voor onbepaalde tijd aan te houden, zodat hij een nieuwe advocaat kan vinden. Of dat nog tijdens dit proces is of dat de zaak wordt afgesplitst, liet de voorzitter van de rechtbank in het midden.

Vrijdag en dinsdag besloten dertien andere verdachten ook al tot het boycotten van de zaak. De rechtbank heeft in hun ogen "het vonnis al klaarliggen".

De zaak draait om Ossenaar Martien R. en veertien medeverdachten, onder wie een groot aantal familieleden. R. wordt verdacht van het leiden van een criminele organisatie die handelt in wapens en drugs. De meeste verdachten werden in november 2019 opgepakt tijdens Operatie Alfa. Dat was de grootste politieactie in de geschiedenis van Brabant.

Andere advocaten hebben overigens niet de verdediging neergelegd. Zij komen alleen niet naar de rechtbank. Voor zover bekend hebben alleen de verdachten Martien N. en Siebren M. de zaak nog niet geboycot. Ook Anjo R. zou "onder voorbehoud" nog naar de rechtbank komen. Hij gaf al wel te kennen dat "de hoop op een zorgvuldige berechting is vervlogen".