Clicky

 
Transport Online - Consumentenbond noemt Transavia 'minst flexibele' vliegmaatschappij

Consumentenbond noemt Transavia 'minst flexibele' vliegmaatschappij

Consumentenbond noemt Transavia 'minst flexibele' vliegmaatschappij
27-05-2021 08:57 | Algemeen | auteur ANP

DEN HAAG - De Consumentenbond noemt luchtvaartmaatschappij Transavia een stuk minder flexibel dan andere vliegmaatschappijen als het gaat om het wijzigen of annuleren van vliegtickets. De bond zocht uit hoe soepel vijftien Europese luchtvaartmaatschappijen zich opstellen bij wijzigingen of annuleringen.

Als de aanbieder annuleert, moet deze de kosten van het ticket binnen 7 dagen terugbetalen. Als consumenten annuleren, kunnen luchtvaartmaatschappijen zelf bepalen hoe ze hiermee omgaan, aldus de bond die vindt dat consumenten die omboeken of annuleren vanwege een plotseling negatief reisadvies of verplichte quarantaine bij aankomst, niet op hoge kosten moeten worden gejaagd.

De meeste luchtvaartmaatschappijen zijn sinds corona juist flexibeler geworden, aldus de Consumentenbond. "Zo kunnen consumenten bij Air France en KLM tot de dag van vertrek elk ticket kosteloos omboeken of annuleren en hun geld terugvragen. En ook de meeste prijsvechters stellen zich flexibel op. Bij Pegasus kunnen klanten tot 2 uur voor vertrek hun reis nog gratis wijzigen door van het ticket een zogenoemd open ticket te maken. Het ticket staat dan ‘on hold‘ en de reiziger geeft pas later een nieuwe reisdatum door. Bij Eurowings kunnen klanten zelfs tot 40 minuten voor vertrek hun reis nog uitstellen, onbeperkt, zonder extra kosten."

Maar Transavia blijkt onderaan te bungelen als het gaat om flexibiliteit, zo stelt de bond. De luchtvaartmaatschappij rekent 35 euro per persoon per enkele reis voor een wijziging. Reizigers kunnen bij het boeken voor 9 euro per ticket kiezen voor flexibelere voorwaarden, maar dat blijft minder ruimhartig dan andere maatschappijen, stelt de Consumentenbond. Zo moeten de route en het reisgezelschap gelijk blijven en moet minimaal 48 uur voor vertrek de reis gewijzigd worden.

"Dus consumenten die vlak voor de (terug-)vlucht positief testen op corona, zijn te laat om nog kosteloos te wijzigen", aldus de Consumentenbond. "En ze krijgen geen geld terug als ze hun vlucht annuleren."

Transavia laat weten dat het kiest voor een lage basisprijs en dat klanten daarbij kiezen voor extra flexibiliteit waar zij dat nodig achten. Bovendien stelt de budgetmaatschappij de kosten voor het omboeken al te hebben verlaagd. Overigens denkt Transavia dat de door de Consumentenbond geschetste problemen minder zullen spelen deze zomer. "Met de voortschrijdende vaccinatiegraad en de dalende besmettingen verwachten wij niet dat de kleurcodes door de overheden continu zullen verspringen."

Foto's

  • Transavia - PH-XRY
    Transavia - PH-XRY
  • Transavia PH-HZJ
    Transavia PH-HZJ

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,364
Diesel2,083

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden