Clicky

 
Transport Online - 'Johnson zei dat we het dodental hoog moesten laten oplopen'

'Johnson zei dat we het dodental hoog moesten laten oplopen'

'Johnson zei dat we het dodental hoog moesten laten oplopen'
26-05-2021 17:46 | Buitenland | auteur ANP/RTR

LONDEN - De Britse premier Boris Johnson heeft volgens zijn oud-adviseur Dominic Cummings gezegd dat ze het dodental door het coronavirus hoog moesten laten oplopen. Cummings wordt woensdag gehoord door een parlementaire onderzoekscommissie over de aanpak van het coronavirus tijdens het begin van de pandemie.

"Let the bodies pile up high", zou Johnson letterlijk hebben gezegd volgens Cummings, op dat moment de belangrijkste adviseur van de premier. Johnson ontkende eerder al dat hij dit had gezegd.

Cummings heeft tijdens de zitting veel kritiek op de aanpak van het virus in de eerste fase. Zo was het een "catastrofale vergissing" om een groep wetenschappers in geheim besluiten te laten nemen als adviseur van de regering. Er zou geen toezicht op de Scientific Advisory Group for Emergencies (SAGE) zijn geweest. Zo kwam een advies voor een lockdown op 14 maart uit de lucht vallen en was er geen plan voor.

Reactie Johnson

Volgens Cummings dacht de premier aanvankelijk dat het virus niet zo gevaarlijk was. Het was "volstrekt krankzinnig" dat Johnson premier was, terwijl er heel veel mensen waren die beter leiding hadden kunnen geven. Cummings erkent wel dat het ook "volstrekt krankzinnig" is dat hij topadviseur was. De voormalige adviseur zei ook dat Johnson gezondheidsminister Matt Hancock wilde ontslaan op het hoogtepunt van de crisis.

Johnson heeft meteen gereageerd op Cummings uitlatingen in de commissie. De premier beklemtoonde dat "geen enkele beslissing over de bestrijding van het virus eenvoudig is geweest" en dat "een lockdown afkondigen traumatisch voor een land kan zijn. We hebben in elke fase (van besluitvorming) geprobeerd het verlies aan mensenlevens tot een minimum te beperken". Volgens de premier heeft hij Hancock nooit willen ontslaan. Een woordvoerder van Johnson zei dat hij niet op iedere beschuldiging wilde reageren.

Reis Cummings

Cummings zei ook dat een reis van hem tijdens de eerste lockdown naar het noorden van Engeland "een grote fout" was. Cummings dacht dat hij het coronavirus had en reisde vanuit Londen naar het noorden zodat hij zijn kinderen niet kon aansteken. Hij reed ook nog ergens heen om te testen of zijn gezichtsvermogen nog goed was. "Dat was een grote blamage voor de regering en het coronabeleid."

De 49-jarige Dominic McKenzie Cummings was een van de invloedrijkste Conservatieven en een wegbereider voor het brexitreferendum van 2016 en daarmee het vertrek van het land uit de Europese Unie. Hij werd in de zomer van 2019 tot de belangrijkste adviseur van de premier aangesteld. Cummings gold al snel als de machtigste adviseur in Downing Street en scheen zich overal mee te bemoeien. Begin 2020 trad de minister van Financiën zelfs af na een aanvaring met Cummings. Cummings zelf verdween eind vorig jaar nogal stilletjes van het politieke toneel.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,959
Diesel1,576

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats