Clicky


Opel presenteert nieuwe Movano en Movano-e

Opel presenteert nieuwe Movano en Movano-e
26-05-2021 14:07 | Bedrijfsauto Nieuws | auteur Redactie

AMSTERDAM - Opel presenteert met de gloednieuwe Movano-e zijn eerste volledig elektrische, grote bestelwagen. De nieuwe Movano is ook leverbaar met efficiënte dieselmotoren. Bovendien zijn er diverse chassis-, lengte- en hoogtevarianten verkrijgbaar en talrijke conversies mogelijk. De nieuwe generatie Opel Movano is toonaangevend wat betreft laadvermogen, laadcapaciteit en bruto voertuiggewicht. Het model vormt daarmee het meest competitieve aanbod dat Opel tot nu toe heeft geleverd in het lichte bedrijfswagensegment. De marktintroductie van de nieuwe Movano en Movano-e vindt later in 2021 plaats. Prijzen maakt Opel binnenkort bekend.

“De nieuwe Opel Movano-e completeert ons gamma van elektrische lichte bedrijfsvoertuigen en maakt emissievrij rijden en vervoeren mogelijk voor onze bedrijfsmatige klanten. We zijn ervan overtuigd dat de nieuwe generatie Movano extra marktaandeel voor het merk zal winnen”, zegt Opel CEO Michael Lohscheller.

Voor elke klus is er een Opel Movano geschikt, of het nu gaat om personenvervoer of voor lokaal emissievrije levering van gekoelde goederen in de stad tot en met inzet als camper, alles is mogelijk. Het stoere en robuuste karakter van de Movano wordt weerspiegeld in het ontwerp, dat tegelijkertijd zijn dynamiek en grote efficiëntie visualiseert. Belangrijk voor zowel professionals als wagenparkbeheerders is het feit dat de emissievrije Movano-e geen compromissen vraagt en dus een echt alternatief is voor conventioneel aangedreven voertuigen.

Krachtige elektromotor voor Movano-e

De Movano-e beschikt over een elektromotor met een vermogen van 90 kW (122 pk) en een koppel van 260 Nm, waarbij de maximumsnelheid elektronisch is begrensd op 110 km/u. Er is, afhankelijk van de modelvariant, keuze uit een lithium-ion accu van 37 kWh of 70 kWh, goed voor 117 of 224 kilometer actieradius (WLTP-gecombineerd).

De accu’s zijn geplaatst onder de laadruimte. Dit komt de stabiliteit in bochten en bij zijwind ten goede, zelfs wanneer de auto volledig is beladen. Ook levert de gebruiker niets in wat betreft praktisch gebruiksgemak. Een geavanceerd regeneratief remsysteem, dat de energie terugwint die vrijkomt bij het remmen of vertragen, verhoogt de efficiëntie nog verder.

Efficiënte dieselmotoren

Opel komt niet alleen met de elektrische Movano-e, maar ook met efficiënte dieselversies met een lage CO2-uitstoot en Euro 6d-emissiegoedkeuring. Er is keuze uit een 2,2-liter turbodieselmotor met vermogens van 88 kW (120 pk) tot 121 kW (165 pk). Het hoge koppel – al beschikbaar bij lage toerentallen - loopt uiteen van 300 Nm bij 1.500 toeren per minuut tot 370 Nm bij 1.750 toeren per minuut. Alle dieselversies hebben voorwielaandrijving in combinatie met een handgeschakelde zesversnellingsbak.

Dankzij een slim platform biedt de nieuwe Movano een toonaangevend laag niveau aan totale gebruikskosten. Ook maakt het platform diverse carrosserieën en hoge laadvermogens mogelijk.

Ruime keuze: vier lengtes, drie hoogtes en 8 tot 17 m3 laadvolume

De Movano bestelwagen is leverbaar in vier lengtes (L1-4) en drie hoogtes (H1-3), met een maximale laadcapaciteit van 8 tot 17 kubieke meter. De deuren van de H3-variant, die 2,03 meter hoog zijn, zijn toonaangevend in dit segment. Samen met de achterdeuren, die tot 180 graden opengaan (optioneel tot zelfs 270 graden), is het laden van een Movano bijzonder gemakkelijk. Het indrukwekkende totale voertuiggewicht (GVW) varieert van 2,8 tot 4 ton, terwijl het laadvermogen maximaal 2,1 ton bedraagt. Met een drempelhoogte van 494 millimeter, een breedte van 1.422 millimeter tussen de wielkasten en 1.870 millimeter tussen de panelen, vormt de laadruimte van Opels nieuwe grote bestelwagen de maatstaf voor zijn rivalen.

De standaard cabine heeft één rij van drie zitplaatsen, terwijl de tweede rij van de optionele dubbele cabine-variant plaats biedt aan nog eens vier passagiers. Om te voldoen aan speciale eisen is de nieuwe Movano ook verkrijgbaar als chassis cabine, chassis dubbele cabine en als platform cabine met een enkele rij van drie zitplaatsen. Opels nieuwe lichte bedrijfsvoertuig is ook de ideale basis voor een breed scala aan conversies, zoals kippers en bakwagens.

Actieve veiligheid dankzij hightech rijhulpsystemen

De allernieuwste rijhulpsystemen bieden niet alleen bescherming aan de bestuurder en de overige inzittenden, maar ook aan andere weggebruikers. De uitgebreide lijst van rijhulpsystemen van de nieuwe Movano – waarvan een groot deel standaarduitrusting is (afhankelijk van het uitrustingsniveau) – omvat onder meer Automatic Safety Brake, Blind Spot Warning, Hill Descent Control en Lane Departure Warning.

‘OpelConnect’, de ‘myOpel’ app en het mobiliteitsmerk ‘Free2Move Services’ bieden speciale oplossingen voor lichte bedrijfsvoertuigen, waaronder elektrische versies. De diensten zijn toegankelijk via apps. De functie ‘Charge My Car’ van de ‘Free2Move Services’ app geeft toegang tot oplaadpunten in heel Europa, inclusief betaling.

Voor professioneel wagenparkbeheer kan de telematica-oplossing ‘Opel Connect’ met ‘Free2Move Fleet Services’ de geografische locatie van het voertuig volgen, routes optimaliseren, onderhoud en brandstofverbruik opvolgen en tips geven om zuiniger te rijden.

De nieuwe Movano is na de Combo en de Vivaro de meest recente toevoeging aan Opels familie van lichte bedrijfsvoertuigen. De nieuwe Movano-e maakt het elektrische bedrijfswagengamma van Opel compleet, want de Combo-e en Vivaro-e gingen de Movano-e al voor. Tegen 2024 biedt Opel een geëlektrificeerde versie aan van elke personenwagen- en bestelwagenvariant.