Clicky

 
Transport Online - België stopt met Janssen-vaccin voor 41-minners na sterfgeval

België stopt met Janssen-vaccin voor 41-minners na sterfgeval

België stopt met Janssen-vaccin voor 41-minners na sterfgeval
26-05-2021 12:25 | Coronavirus | auteur ANP

BRUSSEL - België stopt met het inenten met het Janssen-vaccin bij mensen van 40 jaar en jonger, nu een gevaccineerde Sloveense vrouw afgelopen vrijdag in een Belgisch ziekenhuis blijkt te zijn overleden. Uit voorzorg en in afwachting van een advies van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) hebben de Belgische ministers van Volksgezondheid besloten dezelfde leeftijdslimiet in te voeren voor het Janssen-vaccin als die voor AstraZeneca. De beslissing kan invloed hebben op het tempo van de vaccinatiecampagne in België.

Volgens de Vlaamse minister Wouter Beke is er een verband tussen het overlijden van de vrouw en het vaccin. De Sloveense werd via haar buitenlandse werkgever, buiten het Belgische vaccinatieprogramma om, ingeënt en overleed na een uiterst zeldzame bijwerking van een ernstige trombose in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes. "Het gaat om een vrouw jonger dan 40 jaar. Voor de brede bevolking hebben we beslist om het vaccin van Johnson & Johnson voorlopig niet meer toe te dienen aan mensen die 40 jaar of jonger zijn", zei Beke tegen VRT Nieuws.

Het voordeel van het Janssen-vaccin is dat er maar één dosis van nodig is. Volgens de autoriteiten heeft de stop op korte termijn weinig impact, maar de tegenslag komt bovenop de aanhoudende onduidelijkheid over de leveringen van Johnson & Johnson in België, en die van AstraZeneca.

België wil de volwassen bevolking eind augustus gevaccineerd hebben. Vlaanderen wil al op 11 juli alle Vlamingen één prik hebben aangeboden en toegediend. Als de leeftijdsgrens voor het Janssen-vaccin de komende maanden blijft gelden, kan een kleine 500.000 vaccins van de producent niet ingezet worden. Dan wordt de Vlaamse deadline niet gehaald, vreest Beke.

Foto's

 • Janssen
  Janssen
 • Janssen
  Janssen
 • Janssen
  Janssen
 • Janssen
  Janssen

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,962
Diesel1,581

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats