Clicky

 
Transport Online - Minister: vliegverbod uit VK om Indiase variant nu niet nodig

Minister: vliegverbod uit VK om Indiase variant nu niet nodig

Minister: vliegverbod uit VK om Indiase variant nu niet nodig
25-05-2021 23:43 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG (ANP) - Het is nu niet nodig om opnieuw een vliegverbod vanuit het Verenigd Koninkrijk in te stellen vanwege de Indiase coronavariant die daar rondgaat. Dat zegt demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) dinsdag tijdens een debat in de Eerste Kamer. Zij baseert zich op advies van het RIVM.

Volgens het RIVM is er nu geen verhoogd risico voor reizen vanuit het Verenigd Koninkrijk, onder meer omdat de coronacijfers daar op het moment laag zijn en de kans klein is dat het virus meereist. Wel moeten reizigers zich laten testen en krijgen ze het dringende advies bij aankomst in quarantaine te gaan.

Duitsland beschouwt het Verenigd Koninkrijk wel als een hoogrisicogebied vanwege de aanwezigheid van de besmettelijkere Indiase variant daar. Daarom mogen alleen Duitsers of inwoners van Duitsland nog terugvliegen vanuit het gebied. Zij moeten daarna twee weken in quarantaine, ook als ze met de trein of bus aankomen. Ook Oostenrijk weert vanaf 1 juni Britse toeristen vanwege het Indiase virus. Alleen Oostenrijkers of regelmatige bezoekers van het land mogen Oostenrijk nog binnen vanuit het Verenigd Koninkrijk.

Van Nieuwenhuizen zegt contact te houden met het ministerie van Volksgezondheid, het RIVM en de Duitse tegenhanger het Robert Koch Instituut. "We houden voortdurend de vinger aan de pols."

Eerder gold al eens een vliegverbod vanuit het Verenigd Koninkrijk vanwege de Britse coronavariant. Dat verbod werd opgeheven, nadat die coronamutatie ook in Nederland dominant was geworden.

De senaat debatteert dinsdag over onder meer de quarantaineplicht. Die moet als alternatief gaan dienen voor de vliegverboden die nu voor verschillende gebieden gelden, zoals Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. Van Nieuwenhuizen noemt een quarantaineplicht "effectiever" dan een vliegverbod. Een verplichte quarantaine geldt immers ook voor reizigers die Nederland binnenkomen met de auto of bus. Maar ook met de quarantaineplicht kan een vliegverbod nog steeds worden ingezet als ergens een nieuwe mutant rondgaat, zegt Van Nieuwenhuizen. Dat wordt dan besloten in overleg met het RIVM of het OMT.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,951
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats
meer logistieke marktplaats