Clicky

 
Transport Online - Ook Lufthansa vermijdt Wit-Russisch luchtruim voorlopig

Ook Lufthansa vermijdt Wit-Russisch luchtruim voorlopig

Ook Lufthansa vermijdt Wit-Russisch luchtruim voorlopig
25-05-2021 08:49 | Buitenland | auteur ANP

FRANKFURT - De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft maandag bekendgemaakt dat haar vliegtuigen het Wit-Russische luchtruim tot nader orde vermijden vanwege "de huidige dynamische situatie". KLM liet eerder op maandagavond al weten hetzelfde te doen en ook te stoppen met de zogeheten code share-vluchten naar Minsk, de hoofdstad van het Oost-Europese land.

Het besluit van Lufthansa komt nadat de Europese Unie alle luchtvaartmaatschappijen in de EU opriep niet langer over Wit-Rusland te vliegen. De EU sluit verder haar luchtruim voor Wit-Russische vliegmaatschappijen, hebben de leiders van de 27 EU-lidstaten maandagavond afgesproken. Die maatschappijen mogen ook niet meer landen op vliegvelden in de EU.

De strafmaatregelen, die de EU treft vanwege de gedwongen landing van een Ryanair-toestel zondag in Minsk met een dissident en zijn vriendin aan boord, zullen zo spoedig mogelijk ingaan. De dissident, journalist Roman Protasevitsj, en zijn vriendin Sofia Sapega zijn gearresteerd.

De verantwoordelijke ministers moeten het vliegverbod voor Wit-Russische maatschappijen in orde gaan maken, hebben premier Mark Rutte en zijn 26 collega's afgesproken. Hoeveel tijd dat vergt, is onduidelijk. De oproep aan Europese luchtvaartmaatschappijen heeft sneller effect, ook al is het aan henzelf of ze het Wit-Russische luchtruim links laten liggen.

Maandag schortte de luchthaven van Minsk het instappen op een Lufthansa-vlucht naar Frankfurt op en werd het vliegtuig doorzocht. Directe aanleiding was volgens de Wit-Russische autoriteiten een ontvangen waarschuwing over een mogelijke terroristische daad. Na 2,5 uur oponthoud kon het toestel alsnog vertrekken.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,201
Diesel2,072

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden