Clicky

 
Transport Online - EU en lidstaten veroordelen Wit-Rusland om tegenhouden vlucht

EU en lidstaten veroordelen Wit-Rusland om tegenhouden vlucht

EU en lidstaten veroordelen Wit-Rusland om tegenhouden vlucht
23-05-2021 20:22 | Buitenland | auteur ANP/AFP/RTR

BRUSSEL - In navolging van buurland Litouwen hebben de Europese Unie en andere lidstaten Wit-Rusland veroordeeld vanwege het aan de grond zetten van een Ryanair-vlucht met aan boord het oppositiekopstuk Roman Protasevitsj. De vlucht met de balling aan boord ging van Griekenland naar Litouwen. De journalist Protasevitsj riskeert in Wit-Rusland de doodstraf en is na de landing aangehouden.

Litouwen had zondag eerder in de middag al woest gereageerd op het besluit van Wit-Rusland om Ryanair-vlucht FR4978 aan de grond te zetten. Die order zou rechtstreeks van de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko zijn gekomen. Litouwen beschuldigde Loekasjenko ervan dat de gedwongen landing van de vlucht een vooropgezet plan van hem was.

Kort daarna reageerde ook Duitsland boos door "onmiddellijke uitleg" van Wit-Rusland te eisen. Polen ging nog een stapje verder en omschreef het handelen van het Loekasjenko-regime als "staatsterreur". Frankrijk noemt het Wit-Russische besluit "onacceptabel" en roept op tot een "sterke en eensgezinde" Europese reactie. De minister van Buitenlandse Zaken van Letland heeft Wit-Rusland een "scherpe" gezamenlijke reactie van de Baltische staten in het vooruitzicht gesteld.

Felle reacties

EU-buitenlandchef Josep Borrell reageerde eveneens fel. "Wij houden de regering van Wit-Rusland verantwoordelijk voor de veiligheid van de passagiers en het vliegtuig", schreef Borrell op Twitter. "ALLE passagiers moeten direct hun reis kunnen voortzetten", aldus Borrell, die daarmee indirect ook de vrijlating van Protasevitsj eiste.

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, sprak zich uit via Twitter. "Elke schending van de internationale luchtvaartregels moet consequenties hebben", waarschuwde zij.

EU-president Charles Michel riep op tot een onderzoek door de Internationale Organisatie voor Burgerluchtvaart (ICAO). "Een ICAO-onderzoek naar het incident zal essentieel zijn", aldus Michel.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,081
Diesel2,083

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden