Clicky


Mensen vluchten uit Goma na vulkaanuitbarsting in Oost-Congo

Mensen vluchten uit Goma na vulkaanuitbarsting in Oost-Congo
22-05-2021 23:47 | Buitenland | auteur ANP/AFP/RTR/DPA

GOMA - Veel mensen zijn de stad Goma in het oosten van de Democratische Republiek Congo ontvlucht vanwege een vulkaanuitbarsting tien kilometer verderop. De vulkaan Nyiragongo stoot lava en rook uit. Een stroom lava gaat richting de stad en heeft de luchthaven aan de rand van de stad bereikt, meldt een vulkanoloog in Goma.

Eerder werd gemeld dat de meeste lava richting het oosten zou gaan, Goma ligt ten zuiden van de vulkaan. Maar er is een tweede uitbarsting geweest waardoor lava nu ook richting de stad gaat, zegt vulkanoloog Dario Tedesco tegen persbureau Reuters. Volgens een verslaggever ter plaatse van het Duitse persbureau DPA ontvluchten bewoners zaterdagavond in paniek hun huizen.

In Goma wonen twee miljoen mensen. De stroom is in een groot deel van de stad uitgevallen. Vulkanologen in het gebied zeiden eerder dat er geen gevaar zou zijn voor de stad, toch waren veel mensen al richting de grens met Rwanda gevlucht. Ook is er een evacuatiebevel van kracht, heeft een regeringswoordvoerder bevestigd op Twitter. Wat dat precies inhoudt is nog niet bekend.

In het oosten van Congo is het al langere tijd onrustig door gewapende bendes die er rondtrekken en strijden om de controle over grondstoffen.

De laatste keer dat de Nyiragongo uitbarstte, in 2002, kwamen meer dan honderd mensen om het leven en werd een deel van Goma verwoest. De dodelijkste uitbarsting was in 1977. Toen stierven meer dan zeshonderd mensen.