Clicky


'Voortvluchtige militair had viroloog urenlang in het vizier'

'Voortvluchtige militair had viroloog urenlang in het vizier'
21-05-2021 20:30 | Buitenland | auteur ANP

BRUSSEL - De militair naar wie België al dagen met man en macht zoekt, is na zijn verdwijning urenlang in de buurt geweest van viroloog Marc Van Ranst. Dat meldt VRT Nieuws op gezag van een betrouwbare bron. Van Ranst, een van de gezichten van de Belgische coronabestrijding, zou een van de belangrijkste doelwitten van de gezochte Jürgen Conings zijn.

Conings "heeft maandagavond meer dan twee uur rondgehangen in de buurt van een doelwit", beaamt justitieminister Vincent Van Quickenborne. Hij wil niet kwijt of het om Van Ranst gaat. Maar Conings, die extreemrechtse sympathieën koestert en op de Belgische terroristenlijst staat, "is iemand die heel gevaarlijk is". Die niet in een opwelling, maar zorgvuldig voorbereid te werk is gegaan, onderstreept hij.

Dat de doorgewinterde scherpschutter en schietinstructeur zijn auto bij het achterlaten voorzag van een boobytrap, onderstreept dat volgens de minister nog. "Met oorlogsmunitie aan boord, met de bedoeling opnieuw om slachtoffers te maken. Hij wil geweld gebruiken tegen de samenleving en tegen onze burgers."

Mogelijk was Conings maandagavond op verkenning. Na de vondst van een afscheidsbrief waarin de militair aankondigde de wapens op te nemen tegen virologen en de Belgische overheid, werden Van Ranst en zijn gezin naar een safehouse gebracht.

Het Openbaar Ministerie wil dat een onderzoeksrechter de zaak behandelt als een "moordpoging en verboden wapenbezit in een terroristische context". De zoektocht naar de man in Nationaal Park Hoge Kempen bracht tot nu toe geen resultaat. Daarbij zijn ook speciale politie-eenheden van buurlanden ingezet. Het onderzoek gaat nu minder zichtbaar verder "op verschillende locaties en met verschillende methoden", aldus het OM.