Clicky

 
Transport Online - Dinsdag 25 mei protest in Den Haag tegen importheffing afval

Dinsdag 25 mei protest in Den Haag tegen importheffing afval

Dinsdag 25 mei protest in Den Haag tegen importheffing afval

UTRECHT - De FNV houdt dinsdag 25 mei samen met werknemers van afvalenergiecentrales een protestactie op het Plein in Den Haag. Zij bouwen een milieuplein en bieden Tweede Kamerleden een petitie aan tegen de importheffing op buitenlands restafval. De actie is twee dagen voor het debat over de circulaire economie en duurt van 12.00 tot 14.00 uur.

Hanan Yagoubi, bestuurder FNV Publiek Belang: "We hebben afgelopen week actie gevoerd bij afvalenergiecentrales in het hele land. Daar stonden files van vrachtauto’s en vuilniswagens voor de poorten. Daarna zijn we uitgenodigd voor een gesprek met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het balletje is dus aan het rollen. Maar daarmee zijn we er nog lang niet. Die importheffing moet gewoon van tafel. Dus wij gaan door met onze acties."

De FNV hoopt op voldoende steun vanuit de politiek. De petitie tegen de belasting op huishoudelijk restafval uit het buitenland is al zo’n 2.000 keer getekend. Yagoubi: "Dat zegt toch wel wat: werkgelegenheid en klimaat houden een heleboel mensen bezig. Tijd dat ze in Den Haag gaan luisteren naar al deze mensen."

Donderdagochtend legden medewerkers van afvalenergiecentrales het werk stil op de weegbruggen. Dit deden ze na het aflopen van een ultimatum van de FNV aan de ministers van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Infrastructuur en Waterstaat (I&W). In het ultimatum riep de bond het kabinet op de heffing per 1 januari 2022 weer af te schaffen, precies twee jaar nadat deze is ingevoerd.

Volgens de vakbond bedreigt de importheffing zo’n 7.500 banen van mensen bij afvalenergiecentrales en chauffeurs, installatiemonteurs en schoonmakers die werken voor andere bedrijven. Bovendien leidt de belasting ook nog eens tot meer uitstoot van CO2. Daarom roept de FNV Den Haag op om het alternatieve plan te omarmen dat de sector afvalverwerking eind vorig jaar heeft opgesteld.

Yagoubi: "Met dat plan wordt de beoogde besparing van CO2-uitstoot behaald en hoeft niemand zijn baan te verliezen. Door dit plan volledig te negeren stuurt de politiek aan op een koude sanering van de branche, onder het mom van klimaatbeleid. Ze zet een heleboel mensen in de kou, terwijl de aarde verder opwarmt."

Foto's

  • J.Roeland
    Renewi


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,989
Diesel1,752

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions