Clicky

 
Transport Online - ILT gaat extra controleren bij nieuwe transportbedrijven

ILT gaat extra controleren bij nieuwe transportbedrijven

ILT gaat extra controleren bij nieuwe transportbedrijven
20-05-2021 11:13 | Transport | auteur Redactie | Esther van der Wal

DEN HAAG - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) plant dit jaar extra inspecties bij ondernemingen in het wegtransport die in 2018 en 2019 zijn gestart. De ILT zet hiervoor zogenaamde ‘systeembeoordelingen’ in. Hiermee wil de ILT meer inzicht krijgen in hoeverre deze nieuwkomers de vervoerswetgeving naleven en hoe zij binnen hun bedrijf die naleving borgen.

Meer zicht

De ILT bezoekt nieuwe wegtransportbedrijven (nieuwe vergunninghouders) normaal gesproken vaak pas nadat zij bij controles langs de weg overtredingen constateert of naar aanleiding van andere toezichtsignalen. Met systeembeoordelingen wil de ILT bij deze groep nieuwkomers in een vroeg stadium meer inzicht krijgen in de naleving van de vervoerswetgeving en in de borging hiervan binnen het bedrijf.

Tachograafgegevens en vragenlijst

 De inspecties vinden in verband met de coronamaatregelen op afstand plaats. Ze zijn tweeledig: de ILT vraagt de ondernemingen om over een bepaalde periode de tachograafgegevens digitaal aan te leveren. De ILT analyseert deze gegevens op overtredingen. Daarnaast stelt de ILT telefonisch een aantal vragen aan de ondernemers over hun bedrijfsprocessen. De ondernemers ontvangen van de beoordeling een eindbrief met de bevindingen. 

Herhaling

Na ongeveer een jaar herhaalt de ILT de systeembeoordeling bij deze ondernemingen. Zo kan de ILT nagaan of de eerste beoordeling - waar nodig - heeft geleid tot aanpassingen in de bedrijfsprocessen en een betere naleving van de vervoerswetten. 

Eerlijk en veilig

Het toezicht van de ILT richt zich op eerlijk en veilig wegvervoer. De ILT handhaaft structureel op de regels voor onder andere rij- en rusttijden met als doel: het tegengaan van concurrentievervalsing in de transportsector, het waarborgen van de veiligheid, gezondheid en het welzijn van chauffeurs én de veiligheid van andere weggebruikers. 

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,008
Diesel1,960

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden