Clicky


Zoektocht naar voortvluchtige militair Jürgen Conings gaat derde dag in

Zoektocht naar voortvluchtige militair Jürgen Conings gaat derde dag in
20-05-2021 10:29 | Buitenland | auteur ANP/BELGA

MAASMECHELEN - De Belgische politie, het leger en speciale eenheden hebben de hele nacht verder gezocht naar de voortvluchtige en vermoedelijk zwaarbewapende militair die het op virologen en politici voorzien zou hebben. De zoektocht is donderdag de derde dag ingegaan.

In de bossen bij Maasmechelen, vlak bij de grens met Nederlands Limburg, zijn minstens 250 agenten en 90 militairen met pantserwagens in touw om Afghanistan-veteraan en schietinstructeur Jürgen Conings op te sporen. Die zou extreemrechtse denkbeelden koesteren en hebben aangekondigd de wapens op te nemen tegen onder andere de Staat, tegen zijn eigen werkgever en tegen virologen als de bekende Marc Van Ranst.

Rond 05.00 uur kwam een flink aantal politieagenten plotseling in actie, zo meldt Het Laatste Nieuws. Maar de betrekkelijke rust keerde daarna weer. "Er is de hele nacht verder gezocht en we gaan vandaag verder", laat het Openbaar Ministerie weten.

In de vroege woensdagavond klonk in de bossen een zestal knallen die aan schoten deden denken. Maar de politie wil niet zeggen of het dat ook waren en zo ja, wie die dan heeft afgevuurd. Conings beschikt hoogstwaarschijnlijk nog over een machinepistool en een kleiner pistool. De vier antitankwapens die hij uit een wapendepot meenam, liet hij dinsdag achter in zijn auto.

De snelweg van de Nederlandse grens bij Heerlen naar Maasmechelen is deels afgesloten voor de zoekactie in het natuurgebied van de Hoge Kempen. Er ontstond donderdagochtend een forse file.

Ondertussen werpen veel Belgen de vraag op hoe Conings, die bij de veiligheidsdiensten te boek stond als extreemrechts en potentieel gevaarlijk, zo gemakkelijk aan zulke zware wapens kon komen. De doorgewinterde militair, die bij de militaire politie werkte, werd vorig jaar gedegradeerd wegens zijn bedenkelijke opvattingen en uitingen. Maar hij werd uitgerekend overgeplaatst naar een post die hem toegang gaf tot de wapendepots. Er wordt gesproken van een blunder bij Defensie en premier De Croo noemde de gang van zaken "onaanvaardbaar".