Clicky

 
Transport Online - VVD Brabant wil af van samenwerking met FVD

VVD Brabant wil af van samenwerking met FVD

VVD Brabant wil af van samenwerking met FVD
20-05-2021 10:14 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN BOSCH - De VVD Brabant heeft per direct het vertrouwen opgezegd in de samenwerking met Forum voor Democratie en de Groep Rutjens van het onlangs afgesplitste FVD-Statenlid Willem Rutjens.

"Het afgelopen jaar heeft een groot aantal FVD-incidenten plaatsgevonden die de VVD zwaar op de maag liggen. Het recente vertrek van weer een FVD-Statenlid is nu voor de VVD de directe aanleiding om het vertrouwen op te zeggen. Met dit vertrek worden de gemaakte afspraken over bestuurlijke stabiliteit die nodig zijn voor een slagvaardig bestuur niet meer nagekomen," laat de partij donderdag weten in een persbericht.

De liberalen spreken van "een negatieve spiraal aan incidenten" rond FVD, waarin te veel energie moest worden gestoken. "De Brabantse FVD-fractie is flink uit elkaar gevallen", aldus de VVD Brabant in haar verklaring. "Drie van de negen originele Forum voor Democratie-zetels zijn naar Groep Rutjens gegaan. Forum voor Democratie vult maar vier van hun overige zes zetels op. Voor de twee lege zetels heeft Forum voor Democratie geen mensen beschikbaar. Daarnaast is gebleken dat 'Den Haag is Den Haag en Brabant is Brabant' niet vol te houden is. Telkens weer zijn landelijke perikelen bij Forum voor Democratie van negatieve invloed op de politiek in Brabant."

Vrijdag moeten de overige partijen in de Brabantse Staten aangeven welke mogelijkheden tot samenwerking zij zien en of de VVD daarin nog een rol kan spelen. De VVD heeft twee gedeputeerden in Brabant, Martijn van Gruijthuijsen en Christophe van der Maat. Zij blijven beschikbaar, "ook in een eventuele (voorlopige) situatie met een politieke minderheid", aldus de VVD.

Na de Statenverkiezingen in 2019 kreeg Brabant een coalitie van CDA, VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. In december 2019 stapte het CDA uit die coalitie wegens de stikstofcrisis. De partij vond dat de boeren te veel schade leden door deze crisis. Vervolgens begonnen CDA en VVD een coalitie met Forum voor Democratie. Noord-Brabant was daarmee na Limburg de tweede provincie waar Forum in Gedeputeerde Staten kwam.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,983
Diesel1,614

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions